اوتیسم یک واقعیت دردناک و در حال رشد است. باید آن را بشناسیم و بدانیم متاسفانه کشور ایران رتبه بسیار بالایی در رشد اوتیسم نسبت به سطح جهانی دارد.
اوتیسم یک حقیقت باورنکردنی برای افرادی است که طیفی از اختلال در خود فرو ماندگی را تجربه میکنند و تا آخر عمر همراه آنها خواهد بود. اما این موضوع دلیل عدم درمان نیست. همیشه باید درمان را برای هر نوع اختلال انجام داد تا آن فرد بتواند زندگی عادی و مستقل خود را داشته باشد.
درمان، آن هم از نوع مداخلات اوتیسم، از نگاه متخصصان و درمانگران با نگاهی که مردم و والدین به آن دارند بسیار تفاوت دارد. از نگاه تخصصی: درمان کودکان طیف اوتیسم، یک ساختار حسی، ادراکی، یادگیری و اجتماعی است که کاملا از هم پاشیده و باید برای پیوند این عناصر گروه های مختلف درمانی نظیر، روانشاس تخصصی کودکان استثنایی، کاردرمانگر، بازی درمانگر، روانپزشک و اگر مشکلات کلامی دارد، حتما گفتاردرمانگر به صورت ترکیبی با این کودک اوتیسم کار کنند.
برای آشنایی بیشتر با این طیف اوتیسم و درمانهای وابسته به اوتیسم مطالب زیر صفحه را از طریق لینک های آن بخوانید.
منشور سلامت مهر، بزرگترین مرکز تخصصی درمانهای غیر دارویی حوزه روانشناختی کشور با مجموعه های تخصصی خود نظیر مرکز تخصصی اوتیسم، همواره خدمتگذار شما عزیزان و والدین بوده و هست.
بخش های درمانی اوتیسم مهر
بخش تخصصی درمان در منزل برای کودکان اوتیسم
- کارشناس روانشناس کودکان استثنایی
- کارشناس ارشد کودکان استثنایی
- دکترین کودکان استثنایی
بخش تخصصی درمان در کلینیک مهر
- کارشناس ارشد کودکان استثنایی
- دکترین کودکان استثنایی
توضیحات تخصصی
بخش تخصصی درمان هوم ویزیت یا درمان در منزل:
- ارزیابی: این گروه از درمانها نیازمند یک پروسه تخصصی و تشخیص به همراه برنامه ریزی است که به این مرحله ارزیابی کودکان اوتیسم گفته می شود.
- برنامه اجرایی: از آنجایی که مداخلات متنوع و مختلفی برای هر یک از کودکان طیف اوتیسم در نظر گرفته می شود، باید مربی یا درمانگر، با رویکردهای گفته شده آشنایی کامل داشته باشد. کارشناسان (مربی) و کارشناسان ارشد (درمانگر) بر اساس نوع ارزیابی و برنامه ریزی سوپروایزر خود کار را در منزل آغاز می کنند.
- کنترل درمان: یکی از بخش های بسیار مهم در مسیر درمان کودکان و نوجوانان طیف اوتیسم، کنترل برنامه ها و مطالعه گزارشات است. از این رو دکترای تخصصی روانشناسی کودکان استثنایی مرکز مهر همیشه به صورت دوره ای برنامه ها و روند اجرایی درمان را چک می کنند.
- کنترل دارو: این مرکز با حضور روانپزشکان تخصصی (متخصص اعصاب و روان)، برنامه های دارویی را نیز تحت نظر دارند و بر اساس نیازهای درمانگران (روانشناسان)، کنترل و تجویز دارو دارند.
ارتباط جهت هماهنگی وقت:
Autism Society of America
The Autism Experience
Everyone’s story is different.
The experience of Autism is not one thing. It is many things. It’s dreams, talents, relationships, victories, hurdles, and everything in between. The connection between those experiences is you.
اولین مرکز تخصصی مشاوره و خدمات روانشناختی کودکان استثنایی ایران با مجوز رسمی از سازمان بهزیستی کشور
طیف اوتیسم (به انگلیسی: Autism ) که عموماً به آن اوتیسم، اوتیزم یا درخودماندگی میگویند، یک اختلال عصبی تکوینی با وجود مشکلات جدی در تعاملات اجتماعی، و ارتباطات کلامی و غیرکلامی و وجود رفتارهای تکراری و علایق محدود در فرد میباشد. واکنشهای غیرمعمول به محرک حسی و تأکید فرد بر حفظ ثبات و روالهایی خاص در زندگی نیز از نشانههای شایع این اختلال هستند. اوتیسم بهطور رسمی در سازمان بهداشت جهانی و انجمن روانپزشکی آمریکا ، انجمن علمی روانپزشکان ایران، با عنوان اختلال طیف اوتیسم و در خدمات ملی بهداشت انگلستان با عنوان وضعیت طیف اوتیسم شناخته میشود و از منظر حقوقی و پزشکی نوعی ناتوانی از گروه ناتوانیهای رشدی-عصبی تعریف شدهاست.
اوتیسم، توسط بسیاری از منابع روانپزشکی به عنوان یک اختلال طیفی در نظر گرفته میشود. اختلال طیفی اختلالی است که میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت ظاهر شود و هر فرد ممکن است برخی از ویژگیهای مرتبط با آن، اما نه همه آنها را به درجات بسیار متفاوتی نشان دهد. به کسانی که ویژگیهای این طیف اختلالی را دارند اوتیستیک گفته میشود. افراد اوتیستیک مختلف ممکن است ویژگیهای متفاوتی از خود نشان دهند و ویژگیهای این اختلال طیف گونه ممکن است در زمانهای مختلف به شکل متفاوتی در هر فرد ظاهر شود. تنوع زیادی در سطح حمایتی که افراد اوتیستیک به آن نیاز دارند دیده میشود. برخی از افراد اوتیستیک توانایی صحبت و گفتار را بهطور کلی ندارند، در حالی که برخی دیگر بهطور نسبی دارای توانایی گفتاری بدون نقض هستند.
طیف اوتیسم از نظر تاریخی به زیرمجموعههایی تقسیم میشد، اما سؤالات مداومی در مورد اعتبار این تقسیمبندیها وجود دارد. با این حال، جدیدترین نسخههای راهنمای تشخیصی اصلی انگلیسی زبان، راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی. (DSM-5-TR، منتشر شده در سال ۲۰۲۲ میلادی) و طبقهبندی بینالمللی بیماریها (ICD-11، منتشر شده در سال ۲۰۲۱ میلادی) هر دو اختلال طیف اوتیسم یا ASD را به عنوان یک اختلال منفرد فهرست میکنند.
درمورد مناسب بودن بهکارگیری اصطلاح پزشکی اختلال در وصف طیف اوتیسم اختلاف نظر وجود دارد و بسیاری از منابع ترجیح میدهند از اوتیسم یا در بریتانیا از کلمه شرایط طیف اوتیسم Autism Spectrum Conditions (ASC) به جای اختلال طیف اوتیسم استفاده کنند. در حالی که روانپزشکی بهطور سنتی اوتیسم را به عنوان یک اختلال عصبی-رشدی طبقهبندی میکند، برخی از فعالان حوزه اوتیسم، اوتیسم را گونهای از تنوع عصبی (به انگلیسی: Neurodiversity) و نوعی تنوع طبیعی در تفکر و تجربه انسان میدانند. بر اساس این دیدگاه، که توسط جنبش حقوق اوتیسم ترویج شدهاست، لزوماً هیچ مشکل آسیبشناسانهای برای یک فرد اوتیسمی وجود ندارد، اما این موضوع مانع از ناتوان خواندن بعضی از افراد اوتیستیک و بهطور بالقوه به رسمیت شناختن داشتن نیازهای حمایتی بالا در این افراد نمیشود. این دیدگاه نسبتاً مثبت و کلینگر از اوتیسم منجر به درجاتی از تنش و اختلاف بین افراد بزرگسال اوتیستیک، حامیان و موسسات خیریه فعال در این حوزه شدهاست.
دانشمندان هنوز در حال تلاش برای تعیین علل شکلگیری اوتیسم و نظریات گوناگونی در مورد علل شکلگیری اوتیسم ارائه شدهاست. اعتقاد بر این است که ابتلا به اوتیسم بسیار مرتبط با وراثت و ژنتیکی است اما ژنهای زیادی در اوتیسم دخیل هستند و عوامل محیطی نیز ممکن است در مبتلا شدن به اوتیسم دخیل باشند. این اختلال احتمالاً در پسران شایعتر از دختران است گرچه در این مورد اختلاف نظر وجود دارد. وضعیت اقتصادی، اجتماعی، سبک زندگی و سطح تحصیلات والدین نقشی در بروز اوتیسم ندارد. این اختلال بر رشد طبیعی مغز در حیطهٔ تعاملات اجتماعی و مهارتهای ارتباطی تأثیر میگذارد (در مسیر شناخت به حواس، برای رمزگذاری و طبقهبندی اطلاعات در حافظه احتمالاً تسلط قوی یکی از حواس باعث تضعیف سایر حواس در انجام طبقهبندی اطلاعات دریافتی میشود). کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم، در ارتباطات کلامی و غیرکلامی، تعاملات اجتماعی و فعالیتهای مربوط به بازی، مشکل دارند. این اختلال، ارتباط با دیگران و دنیای خارج را برای آنان دشوار میسازد. در بعضی موارد، رفتارهای خود آزار دهنده و پرخاشگری نیز دیده میشود. در این افراد، حرکات تکراری (دست زدن، پریدن) و پاسخهای غیرمعمول به افراد، دلبستگی به اشیاء یا مقاومت در مقابل تغییر نیز دیده میشود. ممکن است در حواس پنجگانه (بینایی، شنوایی، بساوایی، بویایی و چشایی) نیز حساسیتهای غیرمعمول دیده شود. هستهٔ مرکزی اختلال در اوتیسم، اختلال در ارتباط است.
مشخص نیست که چرا اوتیسم معمولاً با اختلال کمتوجّهی – بیشفعالی (ADHD)، ناتوانیهای ذهنی، صرع و طیف وسیعی از شرایط دیگر همراه است. در مورد اینکه آیا انواع فرعی و معناداری از اوتیسم وجود دارند و اینکه چه چیزی را باید به عنوان بخشی از طیف اوتیسم گنجاند، و همچنین اهمیت صفات «اوتیسم مانند» در جمعیت افراد عادی، اختلاف نظرهای مداوم وجود دارد. در ایالات متحده، ترکیبی از معیارهای تشخیصی که جمعیت گستردهتری را در این طیف قرار میهد و افزایش آگاهی از اوتیسم منجر به روند افزایشی و پیوستهای از تخمین و تصور اشتباه شیوع اوتیسم و همهگیری اوتیسم شدهاست و این تصور اشتباه سبب شده که عموم مردم ایالات متحده تصور کنند که عامل «شیوع اوتیسم» در میان مردم واکسنها هستند.
اگرچه هیچ درمانی برای اوتیسم وجود ندارد، اما مداخلات رفتاری زودهنگام میتواند به کودکان مبتلا به تأخیر در گفتار کمک کند تا مهارتهای خودمراقبتی، اجتماعی و زبانی خاصی را کسب کنند. با این حال، زندگی مستقل و بهره هوشی بالا در افرادی که نیازهای حمایتی بالاتری دارند بعید است، بنابراین مداخله برای این افراد مستلزم یافتن و یادگیری و تعمیم شیوههای ارتباطی جایگزین در جامعه و فرد است. تجویز داروهای ضدروانپریشی همچون ریسپریدون و آریپیپرازول و تأثیر آنان برای کاهش صفات تحریک و حس آزار در افراد اوتیستیک به خوبی در منابع علمی تثبیت شدهاند.
روز آگاهی جهانی اوتیسم روز دوم آوریل هر سال است که سازمانهای فردی اوتیسم را در سراسر جهان دور هم میآورد تا به اموری مانند تحقیق، تشخیص، درمان و پذیرش عمومی افراد مبتلا به این اختلال رشد کمک کند.
طبقه و ردهبندی علمی
مدل طیفی اوتیسم[ویرایش]
اوتیسم یک اختلال عصبی رشدی بسیار متغیر است و مدتها تصور میشد که طیف گستردهای را شامل میشود. از افراد با نیازهای حمایتی بالا (که ممکن است صحبت نکنند، از نظر رشدی با تأخیر مواجه شوند، و احتمال بیشتری وجود دارد که با سایر تشخیصها از شرایط و اختلالات دیگر نیز رنج ببرند یا از افرادی باشند که دارای ناتوانی و کمتوانی ذهنی هستند) گرفته، تا افراد با نیازهای حمایتی کم (که ممکن است مهارتهای گفتاری-زبان و فکری معمولیتری داشته باشند، اما ممکن است با مهارتهای اجتماعی/مکالمه عجیب، علایق کم و خاص که نحوه حرف زدن آنان ممکن است پرحرف و وراج مانند و همچنین ملانقطی باشد) میتوانند شامل این طیف شوند. از آنجایی که طیف رفتار در این اختلال پیوستهاست، مرزهای بین دستهبندیهای تشخیصی و علمی لزوماً تا حدودی دلبخواه و بدون معیار خاصی بودهاند. به نوبه خود، گاهی گفته میشود که طیف اوتیسم زیرمجموعهای از فنوتیپ گستردهتر اوتیسم است. این فنوتیپ افرادی را توصیف میکند که ممکن است اختلال این طیف را نداشته باشند اما دارای ویژگیهای مشابه اوتیسم، مانند اجتناب از تماس و ارتباط چشمی باشند.
طبقهبندی بینالمللی آماری بیماریها (ICD)
طبقهبندی بینالمللی آماری بیماریها (ICD)، سازمان بهداشت جهانی (یازدهمین ویرایش) ICD-11، که به عنوان استاندارد جهانی در نظر گرفته میشود، در ژوئن ۲۰۱۸ میلادی منتشر شد و از ژانویه ۲۰۲۲ بهطور کامل اجرا و بکار گرفته شد. این طبقهبندی اختلال طیف اوتیسم (ASD) را به این نحو توصیف میکند:
« | اختلال طیف اوتیسم دارای این ویژگی هاست: نقایص مداوم در توانایی آغاز و حفظ تعاملات بین فردی و اجتماعی متقابل و همچنین ارتباطات اجتماعی، وجود طیفی از الگوهای رفتاری محدود، تکراری و انعطافناپذیر در رفتار، علایق یا فعالیتهایی که به وضوح برای سن فرد یا موقعیت اجتماعی-فرهنگی وی غیر معمول، زیاد یا بیش از حد است. سن شروع این اختلال در طول دوره رشد و بهطور معمول در اوایل کودکی رخ میدهد، اما علائم ممکن است تا زمانی که تقاضاهای اجتماعی از ظرفیتهای محدود فرد فراتر نرود، بهطور کامل آشکار نشوند. در این طیف، نقایص به حدی شدید هستند که باعث ایجاد اختلال در عملکرد فردی، خانوادگی، اجتماعی، آموزشی، شغلی یا سایر زمینههای مهم عملکردی میشوند و معمولاً این نقایص یکی از ویژگیهای فراگیر در عملکرد فرد هستند و در همه محیطها قابل مشاهده هستند، اگرچه ممکن است بر اساس هر موقعیت اجتماعی، تحصیلی یا موارد دیگر این ویژگیها تغییر کنند. افراد قرار گرفته در طول این طیف، طیف بزرگ و متفاوتی از عملکردهای فکری و تواناییهای زبانی را نشان میدهند. | » |
—ICD-۱۱,فصل ۶، بخش A02 (متن اصلی انگلیسی را میتوانید در پیوند داده شده در یادکرد ببینید)، |
ICD-11 توسط متخصصانی از ۵۵ کشور از ۹۰ کشور درگیر در ساخت آن تولید شدهاست و پرکاربردترین مرجع در سراسر جهان است. پزشکان از ICD به عنوان مرجع تشخیص و گزارش استفاده میکنند، اما محققان، به ویژه در ایالات متحده، همچنان از راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات ذهنی-روانی (DSM-5-TR از سال ۲۰۲۲ میلادی، DSM-5 از سال ۲۰۱۳ میلادی، یا پیشینیان آنها) استفاده میکنند. برخی از مطالب در ICD گنجانده نشدهاست (ICD دامنه وسیعتری دارد و سلامت عمومی و همچنین روانی را پوشش میدهد). هنوز تفاوتهایی بین این دو وجود دارد، برای مثال اختلال رت در اختلال طیف اوتیسم در DSM-5 گنجانده شد، اما در ICD-11 حذف شد و در فصل ناهنجاریهای رشدی (به انگلیسی:Developmental Anomalies) قرار گرفت. هردو راهنمای ICD و DSM تحت بازنگری قرار گرفتهاند و از سال ۱۹۸۰ میلادی (زمانی که DSM-3 منتشر شد و ICD-9 جاری بود) تلاش مشترکی برای همگرایی و ترکیب این دو انجام شدهاست، از جمله ارزیابی زیستشناختی دقیقتر – به جای ارزیابی تجربه تاریخی و تاریخچه اختلالات و بیماریها و سادهسازی ساختار طبقهبندی.
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات ذهنی-روانی (DSM)
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالهای روانی (یا شناخته شده با سرواژه DSM) – انجمن روانپزشکی آمریکا، ویرایش پنجم، ویرایش متن (DSM-5-TR)، منتشر شده در سال ۲۰۲۲ میلادی، نسخه فعلی DSM است. نسخه پنجم، DSM-5، که در می ۲۰۱۳ منتشر شد، اولین نسخه ای بود که اختلال طیف اوتیسم (ASD) را به عنوان یک تشخیص واحد تعریف کرد، و این تعریف در DSM-5-TR ادامه یافتهاست. اختلال طیف اوتیسم در این راهنما شامل مجموعه ای از تشخیصهای قبلی را نیز شامل میشود که این تشخیصها عبارتند از اختلال آسپرگر، اختلال انسجامگسیختگی دوران کودکی، PDD-NOS، و طیف وسیعی از تشخیصهایی که شامل کلمه «اوتیسم» میشوند نیز در این راهنما شامل شدهاند. به جای تمایز بین این تشخیصها، DSM-5 و DSM-5-TR یک رویکرد چند بعدی را برای تشخیص اختلالاتی که در زیرمجموعه چتر طیف اوتیسم در یک دسته تشخیصی قرار میگیرند، اتخاذ میکنند. در این دسته، DSM-5 و DSM شامل چارچوبی هستند که تشخیص هر فرد را بر اساس ابعاد شدت علائم، و همچنین با ویژگیهای همراه و مرتبط (مانند وجود سایر اختلالات یا عواملی که احتمالاً به علائم اوتیسم، سایر اختلالات عصبی رشدی یا روانی، ناتوانی ذهنی، یا اختلال زبان که در علائم این طیف نقش دارند) او انجام میشود. دامنه ها(domain) و مشخصات علائم این طیف در این دو راهنما عبارتند از ارتباطات اجتماعی و رفتارهای محدود و تکراری، با دادن گزینه و اختیار به تشخیص دهنده برای تشخیص میزان شدت اختلال طیف به صورت جداگانه (منظور تشخیص تاثیر منفی علائم بر فرد) – به جای تعیین شدت کلی به صورت یکجا، برای هر دامنه از علائم اختلال اوتیسم مشخص میشود. تا قبل از انتشار DSM-5، کمبودهای و مشکلات در روابط اجتماعی و ارتباطی به دو دامنه در DSM تقسیم میشد. با توجه به اینکه زمانی که خواستههای اجتماعی از فرد فراتر رود، علائم ممکن است دیرتر ظاهر شوند، DSM-5 سن شروع اختلال طیف اوتیسم را از واژه محدودتر «۳ سالگی» به «دوره اولیه رشد» تغییر داد. این تغییرات همچنان در DSM-5-TR ادامه دارند.
اوتیسم، اختلالی طیفی عصبی–رشدی و شدیداً متغیر در هر فرد میباشد و ناشی از اختلال در رشد مغز است، که در دوران نوزادی بروز میکند، سپس یک دوره ثابت را بدون بهبودی طی میکند و علایم آن تا دوره بزرگسالی ادامه پیدا میکند یا در بعضی بهبود و از بین میرود. این اختلال غالباً به شکل مسکوت بروز میکند. افراد اوتیستیک ممکن است بشدت در بعضی از کارها ضعیف و ناتوان، در بعضی متوسط و در بعضی بسیار توانا باشند.
اوتیسم دارای ویژگیهایی است که برای اولین بار در دوران نوزادی یا کودکی ظاهر میشود، و بهطور کلی یک دوره ثابت و بدون بهبودی را دنبال میکند. افراد اوتیستیک ممکن است از برخی جهات به شدت ناتوان باشند، اما در برخی موارد متوسط یا حتی دارای صفات برتری از دیگران باشند. ویژگیهای آشکار و قابل مشاهده به تدریج پس از شش ماهگی شروع میشود و در سن دو یا سه سالگی تثبیت میشوند و تا بزرگسالی ادامه مییابند، اگرچه اغلب در بزرگسالی این صفات به شکل خاموشتر و نهانتری هستند. جنبههای دیگر، مانند غذا خوردن غیر معمول، نیز رایج است اما برای تشخیص ضروری نیست.
هنگامی که فرد مورد معالجه قرار گرفته صفات زیر را نشان میدهد، پزشکان ارزیابی وجود اختلال طیف اوتیسم را در فرد در نظر میگیرند:
- مشکلات پابرجا در تعامل اجتماعی یا ارتباط
- رفتارهای محدود یا تکراری (که اکثراً به آنان «stimming» گویند. به تصویر و متن تصویر گذاشته شده در بالاتر برای اطلاعات بیشتر نگاه کنید)
- مقاومت در برابر تغییرات یا علایق محدود
این ویژگیهای فهرست گلولهای بالا معمولاً در صورت لزوم با موارد زیر ارزیابی میشوند:
- مشکلات در به دست آوردن یا حفظ شغل یا تحصیل
- مشکلات در شروع یا حفظ روابط اجتماعی
- ارتباط با سلامت روان یا خدمات ناتوانی و یادگیری
- سابقه داشتن شرایط و اختلالات دیگر عصبی رشدی (از جمله ناتوانیهای یادگیری و ADHD) یا شرایط و اختلالات سلامت روان دیگر.
علائم زیادی در ارتباط با اختلال طیف اوتیسم وجود دارد. و نحوه نمایان شدن آنها بسیار متفاوت است. علایم شایع اختلال طیف اوتیسم در جدول زیر آورده شده:
علائم شایع اختلال طیف اوتیسم |
|
علاوه بر این علائم، آمار مختلفی از «بسیار نادر» گرفته تا «درصد کمی و تقریباً از هر ۱۰ شخص اوتیستیک، ۱ نفر» از افراد اوتیستیک میتوانند یک یا چندین توانایی قابل توجهی از خود به عنوان مثال در ریاضیات، موسیقی یا تولید و خلاقیت هنری، که در موارد استثنایی به عنوان سندرم ساوان در میان ناتوانیهای رشدی شناخته میشود نشان دهند. مطالعه دیگری در سال ۲۰۰۹ در میان ۱۳۷ والدین پدر و مادر دارای فرزند اوتیستیک پیبرد که ۲۸٪ از والدین این فرزندان باور داشتند که فرزندشان دارای ویژگیهای و تواناییهای (منظور سطحی از توانایی است که حتی از «افراد عادی» نیز فراتر و غیرعادی باشد) غیرعادی و خاصی هستند که فرزندان آنها را در سندرم ساوان قرار میدهد. نسبت وجود سندرم ساوان (در فنلاند) در پسران بیشتر است و ۶:۱ میباشد. هرچند این آمار نسبیت یا آمارهای دیگر ممکن است لزوماً دقیق نباشند و احتمالاً کمیت و کیفیت آنها به چالش کشیده شده.
دوره رشدی اختلال طیف اوتیسم
اکثر والدین گزارش میدهند که شروع ویژگیهای اوتیسم در سال اول زندگی ظاهر میشود. دو دوره احتمالی در رشد ASD وجود دارد. یکی از دورههای رشد ماهیتی تدریجیتر دارد، که در آن والدین نگرانیهای مربوط به رشد را در دو سال اول زندگی گزارش میکنند و تشخیص در حدود ۳ تا ۴ سالگی انجام میشود. برخی از علائم اولیه ASD در این دوره شامل کاهش توجه به چهرهها، عدم پاسخگویی آشکار هنگام صدا زدن نام، عدم نشان دادن علایق با نشان دادن یا اشاره کردن، و تأخیر در بازی تخیلی و ساختگی (مانند بازی وانمودی) است.
دوره دوم رشد با رشد طبیعی یا نزدیک به نرمال قبل از شروع پسروندگی یا از دست دادن مهارتها مشخص میشود. در یک الگو، پسروندگی در ۱۵ ماه تا ۳ سال اول رخ میدهد. برخی معتقدند که اوتیسم واپسرونده به سادگی همان اوتیسم آشکار شده و زودرس است که دیرتر تشخیص داده شده. محققان مطالعاتی را برای تعیین اینکه آیا اوتیسم واپسرونده زیرمجموعه مشخصی از اختلال طیف اوتیسم است انجام دادهاند. در طول سالها، نتایج این مطالعات با یکدیگر در تناقض بودهاست. برخی از محققان بر این باورند که هنوز هیچ چیزی برای حمایت از تفاوت بیولوژیکی قطعی بین اوتیسم زودرس و پسرونده وجود ندارد. در الگویی دیگر، اختلال از هم گسیختگی کودکی (تشخیصی که اکنون تحت زیر مجموعه ASD گنجانده شدهاست)، با رگرسیون پس از رشد طبیعی در ۳ تا ۴ یا حتی تا ۹ سال اول زندگی مشخص میشود.
اوتیسم پسرونده
اوتیسم پسرونده (به انگلیسی:Regressive autism) زمانی اتفاق میافتد که به نظر میرسد کودک بهطور معمول رشد میکند، اما سپس شروع به از دست دادن مهارتهای گفتاری و اجتماعی میکند، معمولاً بین سنین ۱۵ تا ۳۰ ماهگی رخ میدهد، و متعاقباً در فرد اوتیسم کلاسیک تشخیص داده میشود. سایر اصطلاحات مورد استفاده برای توصیف اوتیسم پسرونده در کودکان مبتلا به اوتیسم عبارتند از: اوتیسم با پسروندگی، رگرسیون اوتیسم، اوتیسم نوع پسرفت و سندرم اوتیسم اکتسابی. هیچ تعریف استانداردی برای اوتیسم پسرونده وجود ندارد و شیوع پسروندگی بسته به تعریف مورد استفاده متفاوت است. برخی از کودکان ترکیبی از ویژگیها، با تاخیرهای اولیه و برخی از دست دادنهای بعدی را نشان میدهند. و شواهدی از یک طیف مداوم از رفتارها، به جای، یا علاوه بر، تمایز سیاه و سفید، بین اوتیسم با و بدون پسروندگی وجود دارد. چندین نوع و مدل بینابینی از توسعه اختلال طیف اوتیسم وجود دارد که هرکدام از آنها ممکن است در زیر مدلهای زیر مجموعههایی همچون مدل آشکار شدن نوع اوتیسم ساده و سنتی، مدلهای پسرونده، مدل ناپدید شدن نامحسوس علایم، مدل شکست در پیشرفت اختلال، مدل کاهش نامحسوس و از دست دادن بعضی از تواناییهای آشکار و بدست آمده و… قرار نگیرند. اگر پسروندگی بتنهایی با معیار از دست دادن توانایی استفاده از زبان تعریف شود، کمتر رایج است؛ و اگر با معیار گستردهتری تعریف شود که در آن توانایی استفاده از زبان حفظ شود اما تعامل اجتماعی در فرد کاهش یابد، رایجتر میباشد.
پسروندگی ممکن است در حوزههای مختلفی از جمله مهارتهای ارتباطی، اجتماعی، شناختی و خودیاری رخ دهد. با این حال، رایجترین پسروندگی از دست دادن توانایی استفاده از زبان است.برخی از کودکان رشد اجتماعی خود را به جای زبان از دست میدهند و برخی هر دو را از دست میدهند. از دست دادن مهارت ممکن است بسیار سریع باشد، یا ممکن است آهسته باشد و قبل از یک دوره طولانی بدون پیشرفت مهارت باشد. از دست دادن ممکن است با کاهش بازی و تعامل اجتماعی یا افزایش زودرنجی همراه باشد. مهارتهای کسبشده موقت معمولاً به چند کلمه از زبان گفتاری میرسد و ممکن است شامل برخی ادراک اجتماعی ابتدایی باشد.
پس از پسروندگی، کودک از الگوی استاندارد رشد عصبی اوتیستیک پیروی میکند. اصطلاح اوتیسم واپسگرا ممکن است بنظر آید که اشاره به رشد عصبی معکوس دارد اما در واقع فقط مهارتهای رشدی آسیبدیده و نه ساختار عصبشناسی فرد است که پسرفت میکند. از آنجایی که صفات و علایم اوتیستیک متناسب با سن از بدو تولد واضح است، معمولاً رایج تر است که رشد عصبی اوتیستیک شامل پسروندگی نشود.
شروع آشکار اوتیسم واپسرونده برای والدین که اغلب در ابتدا به کم شنوایی شدید بجای مبتلا شدن به اختلال طیف اوتیسم در فرزند خود مشکوک هستند، غافلگیرکننده و ناراحتکننده است. نسبت دادن پسروندگی به عوامل استرس محیطی ممکن است منجر به تأخیر در تشخیص شود.
نتایج افتراقی
همچنان بحث بر سر نتایج متفاوت بر اساس این دو دوره رشدی گفته شده در بالا وجود دارد. برخی از مطالعات نشان میدهند که پسروندگی با پیامدهای ضعیفتر همراه است و برخی دیگر هیچ تفاوتی بین آنهایی که شروع تدریجی اولیه دارند و کسانی که دوره پسروندگی را تجربه میکنند، گزارش نمیکنند. در حالی که شواهد متناقضی پیرامون پیامدها بر توانایی زبانی در ASD وجود دارد، برخی مطالعات نشان دادهاند که تواناییهای شناختی و زبانی در سن ۲ و نیم سالگی ممکن است به پیشبینی مهارت و تولید زبان بعد از ۵ سالگی کمک کند. بهطور کلی، مطالعات بر اهمیت مداخله زودهنگام در دستیابی به نتایج طولی مثبت تأکید میکند.
مهارتهای اجتماعی و ارتباطی
یک ویژگی تعریف کننده این طیف این است که افراد اوتیستیک دارای آسیبهای اجتماعی هستند و اغلب فاقد شهود و درکی مستقیم در مورد دیگران هستند. این شهود و درک مستقیم از دیگران برای بسیاری از مردم امری بدیهی است اما برای افراد در این طیف اختلالی اینطور نیست. تمپل گراندین، یک زن اوتیستیک که در فعالیتهای اوتیسم فعالیت میکند، ناتوانی خود را در درک ارتباطات اجتماعی افراد «Neurotypical» (یا همان افراد دارای رشد عصبی معمولی) را مانند حس «یک انسانشناس در مریخ توصیف» توصیف میکند. اختلال در مهارتهای اجتماعی چالشهای بسیاری را برای افراد اوتیستیک ایجاد میکند. نقص در مهارتهای اجتماعی ممکن است منجر به مشکلاتی در روابط دوستانه، روابط عاشقانه، زندگی روزمره و موفقیت شغلی شود. یک مطالعه که سرنوشت زندگی بزرگسالان اوتیستیک را مورد بررسی قرار داد نشان داد که در مقایسه با جمعیت عمومی، افراد اوتیستیک کمتر احتمال دارد که ازدواج کنند، اما مشخص نیست که آیا این نتیجه به دلیل نقص در مهارتهای اجتماعی، اختلالات فکری یا دلایل دیگری است.
تا قبل از سال ۲۰۱۳ میلادی، نقص در عملکرد اجتماعی و ارتباطات به عنوان دو حوزه علائم مجزای اوتیسم در نظر گرفته میشد. معیارهای حوزه ارتباطات اجتماعی فعلی برای تشخیص اوتیسم مستلزم این است که افراد در سه مهارت اجتماعی نقص داشته باشند: تعامل اجتماعی-عاطفی، ارتباط غیرکلامی، و توسعه و پایداری روابط. نقصهای ارتباطی به دلیل مشکلات مهارتهای اجتماعی-عاطفی مانند توجه اشتراکی و رفتار متقابل اجتماعی متقابل «reciprocity» میباشد. ممکن است طیفی از مشکلات متقابل اجتماعی-عاطفی (توانایی فرد برای درگیر شدن بهطور طبیعی در تعاملات اجتماعی) وجود داشته باشد. افراد اوتیستیک ممکن است فاقد علایق مشترک باشند، برای مثال بسیاری از کودکان اوتیستیک ترجیح میدهند با دیگران بازی یا تعامل نداشته باشند. آنها ممکن است از افکار یا احساسات دیگران آگاهی یا درک نداشته باشند – کودک ممکن است بیش از حد به همسالان خود نزدیک شود (وارد به فضای شخصی آنها شود) بدون اینکه متوجه شود که این کار باعث ناراحتی فرد میشود. آنها همچنین ممکن است برای جلب توجه رفتارهای غیرمعمولی داشته باشند، برای مثال یک کودک اوتیستیک ممکن است قبل از شروع مکالمه همسن خود را برای جلب توجه اولیه برای شروع مکالمه با دیگری هُل دهد.
کودکان بزرگتر و بزرگسالان مبتلا به ASD نسبت به افراد غیر اوتیستیک در تستهای تشخیص چهره و احساسات بدتر عمل میکنند، اگرچه این ممکن است تا حدی به دلیل توانایی کمتر آنها در تعریف احساسات خود باشد.
افراد اوتیستیک با کمبودهایی در توانایی خود در توسعه، حفظ و درک روابط مواجه میشوند و همچنین در تنظیم رفتار متناسب با زمینههای اجتماعی دچار مشکل میشوند. ASD با اختلالاتی در مهارتهای ارتباطی عملگرایانه، مانند مشکل در شروع مکالمه یا عدم توجه به علایق شنونده برای حفظ مکالمه، بروز میکند. توانایی تمرکز انحصاری بر فقط یک موضوع در ارتباطات به عنوان «Monotropism» شناخته میشود و میتوان آن را با «دید و نگاهی تونلی مانند» مقایسه کرد. برای افراد اوتیستیک معمول است که به یک موضوع خاص علاقه زیادی نشان میدهند، به جای برقراری ارتباط متقابل با هر کسی که با آن صحبت میکنند، در تکگوییهایی همانند نحوه درس دادن معلم دربارهٔ اشتیاق خود صحبت میکنند. آنچه ممکن است شبیه خوددرگیری و توجه به خود یا بیتفاوتی نسبت به دیگران به نظر برسد، ناشی از تلاش برای تشخیص یا به خاطر سپردن این است که افراد دیگر شخصیت، دیدگاهها و علایق متفاوت خود را دارند. تفاوت دیگر در مهارتهای ارتباطی عملگرایانه این است که افراد اوتیسمی ممکن است نیاز به کنترل صدای خود را در محیطهای مختلف اجتماعی تشخیص ندهند – برای مثال، ممکن است در کتابخانهها یا سالنهای سینما با صدای بلند صحبت کنند.
افراد اوتیستیک رفتارهای غیرکلامی غیرعادی از خود نشان میدهند یا در ارتباط غیرکلامی مشکل دارند. آنها ممکن است به ندرت تماس و ارتباط چشمی برقرار کنند – یک کودک اوتیستیک ممکن است با هنگامی که نام او را صدا میزنند تماس و ارتباط چشمی برقرار نکند، یا ممکن است از تماس چشمی با کسی که او را نگاه میکند اجتناب کند. بیزاری از نگاه را میتوان در اختلالات اضطرابی نیز مشاهده کرد، اما ارتباط چشمی ضعیف در کودکان اوتیستیک به دلیل کمرویی یا اضطراب نیست بلکه بهطور کلی و از نظر کمیت کاهش یافتهاست. افراد اوتیستیک ممکن است با تولید و درک حالات چهره دچار مشکل شوند. آنها اغلب نمیدانند چگونه احساسات را از حالات چهره دیگران تشخیص دهند، یا ممکن است با حالات صورت مناسب پاسخ ندهند. آنها ممکن است در تشخیص بیان ظریف احساسات و تشخیص معنای احساسات مختلف در یک گفتگو مشکل داشته باشند. یک ویژگی مشخص این است که افراد اوتیستیک دارای آسیبهای اجتماعی هستند و اغلب فاقد شهود و درک مستقیم از دیگران که برای بسیاری از مردم امری بدیهی است اما برای افراد در این طیف اختلالی اینطور نیست. تمپل گراندین، یک زن اوتیستیک که در فعالیتهای اوتیسم فعالیت میکند، ناتوانی خود را در درک ارتباطات اجتماعی افراد «Neurotypical» (یا همان افراد دارای رشد عصبی معمولی) را مانند حس «یک انسانشناس در مریخ» توصیف میکند. همچنین اگر اصطلاحاً در یک زمان اطلاعات و دادههای حسی بیش از حدی که آنان قادر به پردازش سریع آنان نیستند به آنان برسد، آنها ممکن است زبان بدنی یا نشانههای اجتماعی مانند تماس چشمی و حالات چهره را درک نکنند. آنها با درک موقعیت و کانتکس و زیر کانتکس موقعیتهای مکالمه ای (گفتاری) یا چاپی (نوشتاری) مشکل دارند و در نتیجهگیری در مورد محتوا یک متن به مشکل میخورند. این ویژگی در آنان همچنین منجر به عدم آگاهی اجتماعی و بیان زبان غیر معمول در آنان میشود. اینکه چگونه حالات چهره بین افراد دارای طیف اوتیسم و افراد دارای رشد عصبی عادی متفاوت است، مشخص نیست. علاوه بر این، حداقل نیمی از کودکان اوتیستیک دارای نوای گفتار غیرعادی هستند.
افراد اوتیستیک ممکن است مشکلاتی را در ارتباط کلامی نیز تجربه کنند. تفاوت در ارتباطات ممکن است از سال اول زندگی وجود داشته باشد و ممکن است شامل تأخیر در شروع ونگونگ کردن، ژستهای غیر معمول، کاهش پاسخگویی و الگوهای صوتی باشد که با مراقب و شخص نگهدار وی هماهنگ نیست. در سالهای دوم و سوم، کودکان اوتیسمی ونگونگ، همخوانها، کلمات و ترکیبهای کلمه ای کمتر از فرد عادی و کمتر متداول و متنوع تر دارند. ژستهای آنها کمتر با کلمات ادغام میشود. کودکان اوتیستیک کمتر درخواست میکنند یا تجربیات خود را به اشتراک میگذارند و به احتمال زیاد به سادگی سخنان دیگران را تکرار میکنند (پژواکگویی). به نظر میرسد توجه اشتراکی برای گفتار عملی ضروری است، و به نظر میرسد کمبود توجه اشتراکی نوزادان مبتلا به ASD را متمایز میکند. به عنوان مثال، آنها ممکن است به جای شیئی که دست به آن اشاره میکند، به خود آن دست اشاره گر نگاه کنند و بهطور مداوم نمیتوانند به اشیا اشاره کنند تا در مورد آن نظر بدهند یا تجربه ای در مورد آنرا را به اشتراک بگذارند. کودکان اوتیستیک ممکن است در بازیهای تخیلی و در تبدیل نمادها به زبان مشکل داشته باشند. برخی از رفتارهای زبانی اوتیستیک شامل زبان تکراری یا سفت و سخت و علایق محدود در مکالمه است. به عنوان مثال، کودک ممکن است کلمات را تکرار کند یا اصرار کند که همیشه در مورد یک موضوع صحبت کند. پژواکگویی ممکن است در افراد اوتیستیک نیز وجود داشته باشد، برای مثال با پاسخ دادن به یک سؤال با تکرار پرسش به جای پاسخ دادن. ناتوانی زبان نیز در کودکان اوتیستیک رایج است، اما بخشی از تشخیص نیست. بسیاری از کودکان اوتیستیک مهارتهای زبانی را با سرعتی نابرابر توسعه میدهند، جایی که برخی از جنبههای ارتباطی را به راحتی به دست میآورند، در حالی که هرگز بهطور کامل برخی دیگر را توسعه نمیدهند، مانند برخی از موارد افراد مبتلا به هایپرلکسیا. در برخی موارد، افراد در طول زندگی خود کاملاً بدون توانایی صحبت کردن و زبانی باقی میمانند. CDC تخمین زدهاست که حدود ۴۰٪ از کودکان اوتیستیک اصلا صحبت نمیکنند، اگرچه سطح سواد و مهارتهای ارتباط غیرکلامی در هریک از این افراد متفاوت است.
بهترین روانشناسان ایران
لیست بهترین دکترین روانشناسی کودک و نوجوان و خانواده
اسامی و معرفی متخصصان روانشناسی کودک، نوجوان و خانواده
با دکتران روانشناسی خوب ایران آشنا شوید
جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید
یا در واتساپ بیزینس ما پیام بگذارید
09363008032
رفتارهای محدود و تکراری
افراد دچار به ASD دارای طیف گستردهای از ویژگیها هستند. برخی از این ویژگیها شامل ویژگیهای رفتاری است که بهطور گستردهای از رشد آهسته مهارتهای اجتماعی و یادگیری تا مشکلات ایجاد ارتباط با افراد دیگر را شامل میشود. آنها ممکن است این مشکلات ایجاد ارتباط را به دلیل اضطراب یا افسردگی، که افراد اوتیستیک بیشتر تجربه میکنند، ایجاد کنند و در نتیجه خود را منزوی کنند.
سایر ویژگیهای رفتاری شامل پاسخهای غیرعادی به احساسات از جمله مناظر، صداها، لامسه، چشایی و بویایی و همچنین مشکلات در حفظ ریتم گفتار ثابت میباشد.
مشکل دوم بر مهارتهای اجتماعی فرد تأثیر میگذارد و منجر به مشکلات بالقوه در نحوه درک آنها توسط شرکای ارتباطی میشود. ویژگیهای رفتاری نشان داده شده توسط افراد اوتیستیک معمولاً بر رشد، زبان و خبرگی و توانایی اجتماعی تأثیر میگذارد. ویژگیهای رفتاری افراد اوتیستیک را میتوان به صورت اختلالات ادراکی، اختلال در سرعت رشد، ارتباط، گفتار و زبان و تحرک (motility) مشاهده کرد.
دومین علامت اصلی طیف اوتیسم، الگویی از رفتارها، فعالیتها و علایق محدود و تکراری است. برای تشخیص ASD تحت DSM-5 یا DSM-5-TR، یک فرد باید حداقل دو مورد از رفتارهای زیر را داشته باشد:
- رفتارهای تکراری (با نام علمی: «stereotypy» یا همان «stimming»: تحریک خود)– رفتارهای تکراری مانند تکان دادن خود (عقب و جلو کردن)، تکان دادن دست، تکان دادن انگشت، ضربه سر، یا تکرار عبارات یا صداها. این رفتارها ممکن است بهطور مداوم یا فقط زمانی رخ دهد که کودک دچار استرس، اضطراب یا ناراحتی باشد.
- مقاومت در برابر تغییر– پیروی دقیق از روالهایی مانند خوردن غذاهای خاص به ترتیبی خاص، یا هر روز داشتن یک مسیر مشابه برای رفتن به مدرسه. در صورت ایجاد تغییر یا اختلال در این روالهای کودک ممکن است در او واکنشی شدید دیده شود یا او دچار فروپاشی یا عصبانیت شود.
- علایق محدود (Restricted interests)– علاقه بیش از حد به یک فعالیت، موضوع یا سرگرمی خاص و اختصاص دادن تمام توجه خود به آن. به عنوان مثال، کودکان خردسال اوتیستیک ممکن است کاملاً روی چیزهایی تمرکز کنند که میچرخند و چیزهای دیگری را نادیده میگیرند. کودکان بزرگتر ممکن است سعی کنند همه چیز را در مورد یک موضوع، مانند آب و هوا یا ورزش، یاد بگیرند و دائماً در مورد آن به اصطلاح روانشناسان perseverate کنند یا مداوم در مورد آن صحبت کنند.
- واکنشپذیری حسی (Sensory reactivity) – یک واکنش غیرعادی به برخی ورودیهای حسی مانند داشتن واکنش منفی به صداها یا بافتهای خاص، مجذوب شدن توسط نورها یا حرکات یا بیتفاوتی آشکار به درد یا گرما.
افراد مبتلا به اوتیسم میتوانند اشکال زیادی از رفتارهای تکراری یا محدود را نشان دهند که مقیاس رفتار تکراری اصلاح شده یا Repetitive Behavior Scale-Revised (RBS-R) به صورت زیر دستهبندی آنهارا دستهبندی میکند.
- رفتارهای به اصطلاح «Stereotyped behaviors» (لزوما ارتباطی با کلمه «stereotype» یا ترجمه شده به «کلیشه» در فارسی ندارد، میتوان به حرکات تحریکی یا یکنواخت ترجمه کرد. مقاله پیوند داده شده در ویکیانگلیسی را برای اطلاعات بیشتر ببینید) مانند: این رفتارها شامل رفتارهای تکراری مثل حرکات پرزدن با دست، چرخش سر و تکان دادن بدن (مانند عقب و جلو کردن یا همان «body rocking») هستند.
- رفتارهای اجباری یا وسواسی (به انگلیسی:Compulsive behaviors): رفتارهای وقت گیر با هدف کاهش اضطراب که فرد احساس میکند مجبور به انجام مکرر یا طبق قوانین سفت و سختی است، مانند قرار دادن اشیاء در یک نظم خاص، بررسی اشیا یا شستن دستها.
- یکسانسازی (به انگلیسی:sameness): مقاومت در برابر تغییر است، برای مثال فرد در مقابل جابهجا کردن اثاثیه منزل مقاومت میکنند یا از تغییر وضعیت موجود سرپیچی مینمایند.
- رفتار آیینی (به انگلیسی:Ritualistic behavior): در این حالت فرد فعالیتهای روزانه را همواره به یک صورت انجام میدهد، برای مثال این رفتارهای تشریفاتی در هنگام غذا خوردن و لباس پوشیدن دیده میشوند. این رفتار بسیار نزدیک به یکسانسازی است و از برخی جهات با آن در ترکیب است. در تحقیقات بحث بر سر آن است که این دو را ترکیب کنند.
- رفتارهای محدود (به انگلیسی:Restricted behaviours): به معنی محدودیت در علایق، تمرکز و فعالیتها است، برای مثال علاقه کودک به یک برنامه تلویزیونی یا اسباب بازی خاص محدود میشود.
- خودآزاری (self-injury): که شامل رفتارهایی هستند که آزاردهنده هستند یا باعث آسیب به کودک میشوند، برای مثال انگشت یا شی را تو چشم کردن یا کندن پوست یا گاز گرفتن دست یا ضربه به سر.
خودآزاری
رفتارهای آسیبرسان به خود (به انگلیسی:Self-injurious behaviors) در افراد اوتیستیک نسبتاً رایج است و میتواند شامل ضربه زدن به سر، خود بریدن، خود گزیدن و کشیدن مو باشد. برخی از این رفتارها میتواند منجر به آسیب جدی یا مرگ شود. در زیر نظریاتی در مورد علت رفتار آسیبرسان به خود در کودکان دارای تأخیر رشد، از جمله افراد اوتیستیک ارائه شدهاست:
- فراوانی و/یا ادامه رفتار آسیبرسان به خود میتواند تحت تأثیر عوامل محیطی (مثلاً پاداش در ازای توقف رفتار آسیبرسان به خود) باشد. اما این نظریه برای کودکان کوچکتر مبتلا به اوتیسم قابل اجرا نیست. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد فراوانی رفتار آسیبرسان به خود را میتوان با حذف یا اصلاح عوامل محیطی که این رفتار را تقویت میکنند کاهش داد.
- میزان بالاتری از خودآزاری نیز در افراد منزوی اجتماعی مبتلا به اوتیسم مشاهده میشود.
- هنگامی که درد مزمن یا سایر مشکلات سلامتی که باعث درد میشوند وجود دارد، خود آسیبی میتواند پاسخی به تعدیل درک درد باشد.
- اتصال غیرطبیعی عقدههای قاعدهای ممکن است مستعد رفتار آسیبرسان به خود باشد.
دیگر صفات
افراد اوتیستیک ممکن است علائمی داشته باشند که به تشخیص کمکی نمیکند، اما میتواند بر فرد یا خانواده تأثیر بگذارد. برخی از افراد مبتلا به ASD تواناییهای غیرمعمولی از خود نشان میدهند، از مهارتهای «Splinter skill» مانند به خاطر سپردن چیزهای بیاهمیت و جزیی گرفته تا استعدادهای فوقالعاده در افراد اوتیستیک که به سندرم ساوان شناخته شدهاند. بسیاری از افراد مبتلا به ASD نسبت به جمعیت عادی، مهارتهای برتری در درک و توجه نشان میدهند. ناهنجاریهای حسی در بیش از ۹۰ درصد از افراد اوتیستیک دیده میشود و برخی آنها را از ویژگیهای اصلی این اختلال میدانند. تفاوت بین اختلالاتی که قبلاً در زیرمجموعه طیف اوتیسم شناسایی شده بود، برای کمپاسخدهی (مثلاً راه رفتن به درون چیزها) بیشتر از پاسخدهی بیش از حد (مثلاً ناراحتی ناشی از صداهای بلند) یا برای تلاش برای تحریک حسی (مثلاً حرکات ریتم دار) است. تخمین زده میشود ۶۰ تا ۸۰ درصد از افراد اوتیستیک دارای علائم حرکتی هستند که شامل هیپوتونی، Apraxia، و راه رفتن با انگشتان پا است. نواقض در هماهنگی حرکتی در سراسر ASD فراگیر است و در «Autism proper» (احتمالا منظور نوع تکمیل شده یا شدید اوتیسم باشد) بیشتر است. رفتارهای غذایی غیرمعمول در حدود سه چهارم کودکان مبتلا به ASD رخ میدهد، تا جایی که قبلاً این رفتارها یک شاخص تشخیصی بودند. انتخابی بودن در غذای خود رایجترین مشکل است، اگرچه عادات خاص غذا خوردن و امتناع از غذا نیز رخ میدهد.
گرایش جنسی
شواهد تجربی وجود دارد که نشان میدهد دسفوریای جنسی در افراد اوتیستیک بیشتر رخ میدهد (به مقاله آن در ویکیانگلیسی برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مراجعه کنید). علاوه بر این، یک نظرسنجی آنلاین ناشناس در سال ۲۰۲۱ میلادی از افراد ۱۶ تا ۹۰ ساله نشان داد که مردان اوتیستیک بیشتر احتمال دارد که دوجنسگرا باشند، در حالی که زنان اوتیستیک بیشتر همجنسگرا هستند.
رابطه اوتیسم و بیماریهای گوارشی
مشکلات گوارشی یکی از شایعترین شرایط پزشکی با شرایط و اختلالات دیگر است که در افراد اوتیستیک اتفاق میافتد. این مشکلات با اختلالات اجتماعی بیشتر، تحریک پذیری، مشکلات رفتاری و خواب، اختلالات زبانی و تغییرات خلقی مرتبط هستند.
همچنین در بخشهای پایینتر مقاله میتوانید موضوعات و تحقیقات مربوط به تأثیر اختلال طیف اوتیسم بر مراقبین، خانواده، و روابط بینا فرزندی را ببینید.
دلایل و علل شکلگیری اوتیسم
مدتها تصور میشده که یک علت مشترک در سطوح ژنتیکی، شناختی و عصبی برای مؤلفههای اجتماعی و غیر اجتماعی علائم اوتیسم وجود دارد که در معیارهای کلاسیک اوتیسم به عنوان یک تثلیث (triad) یا مجموعه ۳تایی توصیف میشود. با این حال امروزه، گمان فزاینده ای وجود دارد که اوتیسم در عوض یک اختلال پیچیدهاست که جنبههای اصلی آن دلایل مشخصی دارند که اغلب همزمان رخ میدهند. احتمال اینکه فقط یک دلیل برای اوتیسم وجود داشته باشد کم است و بسیاری از عوامل خطر شناسایی شده در تحقیقات ممکن است به توسعه آنها کمک کنند. این عوامل خطر شامل ژنتیک، مشکلات در فاکتورهای رشد و تکامل پیش از تولد و دوران نوزادی و بارداری، ناهنجاریهای عصبی آناتومیک و عوامل محیطی است. با وجود مطالعات و اطلاعات فعلی فقط میتوان در مورد دلیل شکلگیری و عواملی که خطر شکلگیری آنرا افزایش میدهد کلی گویی کرد. و نمیتوان در مورد عامل مشخصی در شکلگیری اوتیسم صحبت کرد. با توجه به پیچیدگی اختلال اوتیسم و این حقیقت که علایم اوتیسم و شدت آن متفاوت است، دلایل احتمالی زیادی وجود دارد. هم ژنتیک و هم محیط ممکن است در بروز اوتیسم نقش داشته باشند و هر کدام به تنهایی یا به صورت ترکیبی میتوانند علت اوتیسم باشند.
زیر گروههای زیستی
تحقیقات در مورد علل، به دلیل ناتوانی در شناسایی زیر گروههای بیولوژیکی معنی دار در جمعیت افراد اوتیستیک و مرزهای سنتی بین رشتههای روانپزشکی، روانشناسی، عصبشناسی و پزشکی اطفال با مشکل مواجه شدهاست. فناوریهای جدیدتر مانند fMRI و تصویربرداری پخش وزنی میتوانند به شناسایی فنوتیپهای مرتبط بیولوژیکی (ویژگیهای قابل مشاهده) که میتوانند در اسکنهای مغزی مشاهده شوند، کمک کنند تا به مطالعات نوروژنتیکی بیشتر در مورد اوتیسم کمک کنند. یک مثال کاهش فعالیت در ناحیه صورت دوکی شکل (یا FFA) مغز است که با اختلال در درک افراد در مقابل اشیا ربط داده شده. برای طبقهبندی اوتیسم، استفاده از ژنتیک و همچنین رفتار پیشنهاد شدهاست. (برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله ویکیپدیا انگلیسی ویکیپدیا دربارهٔ Brett Abrahams ژنشناس و عصبشناس آمریکایی مراجعه کنید)
ژنتیک و وراثت
بنظر میرسد چندین ژن متفاوت در اختلال طیف اوتیسم دخیل هستند. اوتیسم در کودکان میتواند با یک اختلال ژنتیکی از قبیل سندرم رت یا سندرم ایکس شکننده در ارتباط باشد. برای دیگران تغییرات ژنتیکی ممکن است کودک را بیشتر مستعد اوتیسم کند یا عوامل خطر محیطی ایجاد کند. دیگر ژنها هنوز ممکن است تحول مغز را تحت تأثیر قرار دهند یا روشهایی که سلولهای مغز از طریق آن ارتباط برقرار میکنند را تحت تأثیر قرار دهند یا آنها ممکن است شدت علایم اوتیسم را تعیین کنند. به نظر میرسد بعضی از مشکلات ژنتیکی به ارث برده میشود، در حالی که دیگر مشکلات ژنتیکی بهطور خود به خودی رخ میدهند. دانشمندان هنوز در حال تلاش برای تعیین علت اوتیسم هستند. اعتقاد بر این است که ابتلا به اوتیسم بسیار مرتبط با وراثت و ژنتیکی است اما ژنهای زیادی در اوتیسم دخیل هستند و عوامل محیطی نیز ممکن است در مبتلا شدن به اوتیسم دخیل باشند. بتازگی پژوهشگران اعلام کردهاند که کدهای ژننیکی اتیسم شناسایی شدهاست.
اوتیسم مبنای ژنتیکی قوی دارد، اگرچه ژنتیک اوتیسم پیچیدهاست و مشخص نیست که آیا ASD بیشتر با جهشهای نادر با اثرات عمده توضیح داده میشود یا با تعاملات چند ژنی نادر انواع ژنهای رایج. پیچیدگی به دلیل تعامل بین چندین ژن، محیط و عوامل اپی ژنتیکی ایجاد میشود که توالی DNA را تغییر نمیدهند، اما ارثی هستند و بر بیان ژن تأثیر میگذارند. بسیاری از ژنها از طریق تعیین توالی ژنوم افراد مبتلا و والدین آنها با اوتیسم مرتبط شدهاند. با این حال، بیشتر جهشهایی که خطر اوتیسم را افزایش میدهند، شناسایی نشدهاند. بهطور معمول، اوتیسم را نمیتوان در یک جهش مندلی (تک ژنی) یا در یک اختلال کروموزومی منفرد ردیابی کرد، و هیچیک از سندرمهای ژنتیکی مرتبط با ASD نشان داده نشدهاست که بهطور انتخابی باعث ASD شوند. ژنهای کاندید متعددی پیدا شدهاند که تنها اثرات کوچکی به هر ژن خاص نسبت داده میشود. اکثر جایگاههای کروموزومی کمتر از ۱٪ علت اوتیسم را توضیح میدهند. تا سال ۲۰۱۸ میلادی، به نظر میرسد که بین ۷۴ تا ۹۳ درصد از خطر ASD قابل ارثی است. پس از تشخیص ASD در یک کودک بزرگتر، ۷ تا ۲۰ درصد از کودکان بعدی نیز احتمالاً مبتلا خواهند شد. اگر والدین یک فرزند اوتیستیک داشته باشند، ۲ تا ۸ درصد احتمال دارد که فرزند دومی نیز اوتستیک باشد. اگر کودک اوتیستیک یک دوقلو همسان باشد، دیگری در ۳۶ تا ۹۵ درصد مواقع مبتلا میشود. اگر آنها دوقلوهای برادر باشند، دیگری تنها تا ۳۱ درصد مواقع تحت تأثیر قرار میگیرد.تعداد زیادی از افراد مبتلا به اوتیسم با اعضای خانواده سالم ممکن است ناشی از تغییرات ساختاری خود به خودی مانند حذف، مضاعف شدن ژن یا وارونگی کروموزومی در مواد ژنتیکی در طول میوز باشد.از این رو، بخش قابل توجهی از موارد اوتیسم ممکن است به دلایل ژنتیکی قابل ردیابی باشد که بسیار ارثی هستند اما به ارث برده شده نیستند: یعنی جهشی که باعث اوتیسم میشود در ژنوم والدین وجود ندارد.
از سال ۲۰۱۸ میلادی، درک عوامل خطر ژنتیکی از تمرکز بر چند آلل به درک این موضوع تغییر کرده که درگیری ژنتیکی در ASD احتمالاً پیچیده و پراکنده تر است و بسته به تعداد زیادی از متغیرها، که برخی از آنها رایج هستند و تأثیر کمی دارند، و برخی از آنها نادر هستند و تأثیر زیادی دارند. به نظر میرسد شایعترین ژن مختل شده با انواع نادر اثر بزرگ CHD8 باشد، اما کمتر از ۰٫۵ درصد از افراد اوتیستیک دارای چنین جهشی هستند. ژن CHD8 پروتئین:protein chromodomain helicase DNA binding protein 8 را که یک آنزیم تنظیم کننده کروماتین و ضروری در رشد جنین است را کد گذاری میکند و یک آنزیم وابسته به ATP است. این پروتئین حاوی یک دامنه هلیکاز Snf2 است که مسئول هیدرولیز ATP به ADP است. CHD8 یک هلیکاز DNA را رمزگذاری میکند که با بازسازی ساختار کروماتین و با تغییر موقعیت نوکلئوزومها، به عنوان یک مهارکننده رونویسی (transcription repressor) عمل میکند. CHD8 سیگنال دهی Wnt را بهطور منفی تنظیم میکند. سیگنال دهی Wnt در رشد اولیه و ریختزایی مهره داران مهم است. باور بر این است که CHD8 همچنین histone H1 را جذب میکند و باعث سرکوب β-کاتنین و ژنهای هدف p53 میشود.[۱۷۸] اهمیت CHD8 را میتوان در مطالعاتی مشاهده کرد که موشهای با CHD8 سرکوب شده پس از ۵٫۵ روز جنینی به دلیل آپوپتوز ناشی از p53 گسترده و دامنهدار مردند. برخی از مطالعات نقش CHD8 را در اختلال طیف اوتیسم (ASD) مشخص کردهاند. بیان CHD8 بهطور قابل توجهی در طول رشد اواسط جنین انسان افزایش مییابد. فعالیت بازسازی کروماتین و تعامل آن با تنظیم کنندههای رونویسی نشان داده شدهاست که نقش مهمی در سببشناسی ASD ایفا میکند. مغز پستانداران در حال رشد دارای مناطق هدف CHD8 خاموش شده (یا نگهداری و حفاظت شده reserved نیازمند اصلاح و راهنمایی دیگر ویراستارها یا یک شخص متخصص) است که با ژنهای خطر ASD مرتبط است. Gene knockdown یا کاهش بیان ژن CHD8 در سلولهای بنیادی عصبی انسان منجر به اختلال در تنظیم ژنهای خطر ASD میشود که توسط CHD8 هدف قرار میگیرند. اخیراً CD8 ربط داده شده به تنظیم آرانایهای بلند غیر کد کننده (lncRNAs) و تنظیم شروع غیرفعالسازی کروموزوم ایکس (XCI) از طریق تنظیم XIST (که یک آرانای بلند غیر کد کننده و تنظیمکننده اصلی XCI میباشد).
برخی از ASD با شرایط ژنتیکی واضحی مانند سندرم X شکننده همراه است. با این حال، تنها حدود ۲٪ از افراد اوتیستیک X شکننده دارند. فرضیههای روانپزشکی تکاملی پیشنهاد دادهاست که این ژنها به این دلیل در نسلهای بعد باقی میمانند چون با خلاقیت، هوش یا ساختار سازی انسان مرتبط هستند.
تحقیقات کنونی نشان میدهد که ژنهایی که حساسیت به دچار به ASD شدن را افزایش میدهند، ژنهایی هستند که سنتز پروتئین در سلولهای عصبی را در پاسخ به نیازهای سلولی، فعالیت و چسبندگی سلولهای عصبی، تشکیل و بازسازی سیناپسها، و برانگیختگی تا تعادل انتقالدهندههای عصبی مهارکننده را کنترل میکنند؛ بنابراین، علیرغم وجود بیش از ۱۰۰۰ ژن مختلف که تصور میشود در افزایش خطر ابتلا به ASD نقش دارند، همه آنها در نهایت بر رشد طبیعی عصبی و اتصال بین مناطق مختلف عملکردی مغز به روشی مشابه که مشخصه یک مغز ASD است، تأثیر میگذارند. برخی از این ژنها برای تعدیل تولید انتقال دهنده عصبی GABA که انتقال دهنده عصبی بازدارنده اصلی در ساختار عصبی است، شناخته شدهاست. این ژنهای مرتبط با GABA در مغز ASD کمتر بیان میشوند. از سوی دیگر، ژنهای کنترلکننده بیان سلولهای گلیال و ایمنی در مغز به عنوان مثال. آستروسیتها و میکروگلیاها، به ترتیب، بیش از حد بیان میشوند که با افزایش تعداد سلولهای گلیال و ایمنی موجود در مغزهای ASD پس از مرگ مرتبط است. برخی از ژنهای تحت بررسی در پاتوفیزیولوژی ASD آنهایی هستند که بر مسیر سیگنالینگ mTOR که از رشد و بقای سلول پشتیبانی میکند، تأثیر میگذارند.
همه این انواعهای ژنتیکی به توسعه طیف اوتیسم کمک میکنند. با این حال، نمیتوان تضمین کرد که آنها عوامل تعیینکننده توسعه و رشد ASD هستند.
اوتیسم ممکن است به دلیل وجود فرضیه (غلط یا درست معلوم نیست) بیشتر موجود بودن در مردان و پسران، توسط پزشکان و دیگر متخصصان در زنان و دختران کمتر تشخیص داده شود، اما با این حال، پدیدههای ژنتیکی مانند نقشگذاری ژنومی و X linkage توانایی افزایش فراوانی و شدت این اختلال را در مردان بیشتر میکند و نظریهها و فرضیههای ژنتیکی نیز مانند فرضیه Imprinted brain و نظریه Empathising–systemising برای دیده شدن بیشتر این اختلال در پسران ارائه شدهاست.
اوایل زندگی
چندین عارضه قبل از تولد و دوره جنینی به عنوان عوامل خطر احتمالی اوتیسم گزارش شدهاست. این عوامل خطر عبارتند از دیابت بارداری مادر، سن مادر و پدر بالای ۳۰ سال، خونریزی بعد از سهماهه اول بارداری، استفاده از داروهای تجویزی (مانند والپروات) در دوران بارداری و مامیزه در مایع آمنیوتیک. در حالی که تحقیقات در مورد ارتباط این عوامل با اوتیسم قطعی نیست، هر یک از این عوامل بیشتر در کودکان مبتلا به اوتیسم در مقایسه با خواهر و برادر آنها که اوتیسم ندارند و سایر جوانان معمولاً در حال رشد شناسایی شدهاند. در حالی که مشخص نیست که آیا هر یک از عوامل منفرد در مرحله قبل از تولد بر خطر ابتلا به اوتیسم تأثیر میگذارد یا خیر، عوارض دوران بارداری ممکن است یک خطر ابتلا به اوتیسم باشد.
این فرضیه که کمبود ویتامین D نقشی در اوتیسم دارد، از نظر بیولوژیکی محتمل است، اما در مورد آن تحقیق نشدهاست. کمبود ویتامین D اغلب در کودکان مبتلا به اوتیسم نسبت به کودکانی که سالم به حساب میآیند مشاهده میشود. سطوح پایین ویتامین D در مراحل اولیه رشد به عنوان یک عامل خطر برای اوتیسم فرض شدهاست.
همچنین مطالعاتی در حال انجام است تا بررسی شود که آیا انواع خاصی از اوتیسم واپسرونده اساس خود ایمنی دارند یا خیر.
تغذیه و التهاب مادر در دوران قبل از لقاح و دوره بارداری بر رشد عصبی جنین تأثیر میگذارد. محدودیت رشد داخل رحمی با ASD در نوزادان دوره بارداری عادی و نوزادان زودرس مرتبط است. بیماریهای التهابی و خودایمنی مادر ممکن است به بافتهای جنین آسیب برساند، یک مشکل ژنتیکی را تشدید کند یا به ساختار عصبی آسیب برساند.
قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در دوران بارداری، به ویژه فلزات سنگین و ذرات، ممکن است خطر ابتلا به اوتیسم را افزایش دهد. عوامل محیطی و محیط زیستی که بدون شواهد علمی برای کمک به شکلگیری اوتیسم یا تشدید آن ادعا شدهاست شامل برخی غذاها، بیماریهای عفونی، حلالها، PCBها، فتالاتها و فنولهای مورد استفاده در محصولات پلاستیکی، آفت کشها، پیشگیر برمی شعله، الکل، سیگار کشیدن، داروهای غیرقانونی، واکسنها، و استرس قبل از تولد است. برخی از آنها مانند واکسن MMR، از لحاظ علمی کاملاً رد شدهاند.
بهترین روانشناسان تهران و بهترین روانشناسان ایران
بهترین روانشناسان کودک و نوجوان تهران و بهترین روانشناسان کودک و نوجوان ایران
ارتباط جهت هماهنگی وقت:
دکتر روانشناس کودک، روانشناس کودک، متخصص روانشناسی کودک، متخصص روانشناسی خانواده، دکتر روانشناس خانواده، دکتر روانشناس نوجوان، روانشناس نوجوان، متخصص روانشناسی نوجوان، فوق تخصص روانشناس کودک و نوجوان، مرکز تخصصی استعدادیابی، بزرگترین مرکز استعدادیابی، بهترین مراکز استعدادیابی ایران، بهترین مرکز استعدادیابی تهران، مرکز تخصصی اوتیسم، مرکز درمانی اوتیسم، بهترین مراکز درمانی اوتیسم، بزرگترین مراکز درمانی اوتیسم، مرکز تخصصی بیش فعالی، بهترین مراکز بیشفعالی ایران، بهترین مراکز درمان بیش فعالی تهران
کلمات کلیدی: دکتر روانشناس کودک، روانشناس کودک، متخصص روانشناسی کودک، متخصص روانشناسی خانواده، دکتر روانشناس خانواده، دکتر روانشناس نوجوان، روانشناس نوجوان، متخصص روانشناسی نوجوان، فوق تخصص روانشناس کودک و نوجوان، دکتر روانشناس سکسولوژی، دکتر روانشناس ترنس سکشوال، روانشناس هموسکشوال، روانشناس تراجنسی، متخصص روانشناسی انگیزشی، متخصص استعدادیابی، مرکز تخصصی استعدادیابی، استعدادیابی تحصیلی، استعدادیابی شغلی، استعدادیابی هنری، استعدادیابی ورزشی، استعداد سنجی، استعداد شناسی، ورود به دانشگاه، سوالات دانشجویی، سوالات جنسی، سوالات روابط جنسی، روانشناس روابط عاطفی، روانشناس ارتباط عاطفی، روانشناس جدایی، روانشناس زوجین، روانشناس اختلالات خلقی، روانشناس وسواس، روانشناس وسواس فکری، روانشناس PTSD، روانشناس بیشفعالی، روانشناس ADHD، روانشناس ADD، روانشناس افسردگی، روانشناس اضطراب، روانشناس پنیک، روانشناس واژنیسم، روانشناس CGL، روانشناس تجاوز به کودک، روانشناس ابیوز، روانشناس اختلالات یادگیری، روانشناس اختلال ریاضی، روانشناس یادگیری، روانشناس کنکور، مشاور کودک، مشاور نوجوان، مشاور خانواده، مشاور اعتیاد، مشاور مشکلات جنسی، مشاور رابطه، مشاور دوست یابی، مشاور اختلالات خلقی، مشاور بیشفعالی، مشاور بیش فعالی، مشاور شغلی، مشاور تحصیلی، مشاور خوب، بهترین مشاور کودک، بهترین مشاور کودک و نوجوان، مرکز تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان، مرکز تخصصی مشاوره کودک و نوجوان، مرکز روانشناسی کودک و نوجوان، مرکز مشاوره کودک و نوجوان، مرکز تخصصی روانشناسی نمایش درمانی، مرکز تخصصی مشاوره نمایش درمانی، مرکز تخصصی روانشناسی موسیقی درمانی، مرکز تخصصی مشاوره موسیقی درمانی، مرکز تخصصی روانشناسی ترنس، مرکز تخصصی مشاوره ترنس، مرکز تخصصی روانشناسی تراجنسی، مرکز تخصصی مشاوره تراجنسی، مرکز تخصصی روانشناسی بازی درمانی، مرکز تخصصی مشاوره بازی درمانی، مرکز تخصصی کاردرمانی جسمی-حرکتی، مرکز تخصصی کار درمانی جسمی حرکتی، مرکز تخصصی گفتار درمانی کودک و نوجوان، مرکز تخصصی گفتار درمانی، مرکز تخصصی روانشناسی اختلالات یادگیری، مرکز تخصصی مشاوره اختلالات یادگیری، مرکز تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان اوتیسم، مرکز تخصصی مشاوره کودک و نوجوان اوتیسم، مرکز درمانی اوتیسم، مرکز کاردرمانی اوتیسم، مرکز تخصصی گفتار درمانی اوتیسم، روانپزشک تخصصی کودک، روانپزشک تخصصی نوجوان، روانپزشک تخصصی اوتیسم، روانپزشک تخصصی بیشفعالی، روانپزشک تخصصی بیش فعالی، روانپزشک خانواده، روانپزشک اختلالات خلقی، روان پزشک تخصصی کودک، روان پزشک تخصصی نوجوان، روان پزشک تخصصی اوتیسم، روان پزشک تخصصی بیشفعالی، روان پزشک تخصصی بیش فعالی، روان پزشک خانواده، روان پزشک اختلالات خلقی، دکتر متخصص، دکتر متخصص روان، متخصص اعصاب و روان، متخصص مغز و اعصاب، جراح مغز و اعصاب، طراح بازی، طراحی بازی، مرکز تخصصی اعتیاد، مرکز تشخیص اعتیاد، مرکز تخصصی درمان اعتیاد، کد نویسی بازی های دیجیتال، بازی دیجیتالی، بازی موبایل، بازی های موبایل، بازی های دیجیتالی درمانی، اپلیکیشن، طراح اپلیکیشن، استارتاپ، طراح و برنامه نویس استارتاپ، برنامه نویس، گرافیک بازی، گرافیست، گرافیک دیجیتال، طراح و اجرای اینستاگرام، برنامه نویس اینستا، ادمین اینستاگرام، ترک اعتیاد دختران، مرکز تخصصی ترک اعتیاد زنان، مرکز پشتیبانی بعد از ترک اعتیاد زنان، مرکز پشتیبانی ترک اعتیاد، مرکز پیشگیری از آسیب های بعد از ترک اعتیاد، تعریف اعتیاد، روش های ترک اعتیاد، مقالات مرتبط با اعتیاد، ساختارهای درمان اعتیاد، درباره اعتیاد، مقالات اعتیاد، مرکز تخصصی نقشه برداری مغز، درباره نقشه برداری مغز، کاربر نقشه مغز، اهمیت نقشه مغز، مقالات نقشه برداری مغز، نقشه مغز EEG، نقشه مغز QEEG، درمانهای غیر دارویی، اهمیت نوروفیدبک، کاربرد نوروفیدبک، مرکز تخصصی اختلالات یادگیری، حل مشکلات یادگیری کودک، اختلالات ریاضی، مرکز تخصصی اختلالات ریاضی کودکان، آزمونهای روانشناختی، مرجع آزمونهای روانشناسی، مرکز تخصصی آزمون هوش، مرکز تخصصی درمان خودکشی، درباره خودکشی، علت های خودکشی، مقالات خودکشی، پیشگیری از خودکشی، مرکز تخصصی حرکت درمانی، مرکز حسی حرکتی، درباره حرکت درمانی، مزایای حرکت درمانی، مرکز تخصصی رفتار درمانی مهر، درباره رفتار درمانی، اهمیت رفتار درمانی، روش های رفتار درمانی، رفتار درمانی علمی، دکتر رفتاردرمانگر، متخصص رفتاردرمانی، رفتار درمانگر، رفتاردرمانگر، خانه استعدادیابی ایران، مرکز استعدادیابی کودکان، مرکز استعدادیابی بزرگسالان، مرکز سنجش استعدادهای تحصیلی، مرکز استعداد تحصیلی، متخصصان استعدادیابی، روانشناسان استعدادیابی، روش های استعدادیابی، استعدادیابی نوجوان، مقالات استعدادیابی، کاریابی، سرمایه گذاری شغلی، کارآفرینی، دکتر متخصص ام. اس، درمان ام. اس، توانبخشی بیماران ms، مرکز تخصصی پرستار در منزل، خدمات پرستاری در منزل، پرستار خوب، تزریق دارو در منزل، اعزام پرستار، پزشک برای منزل، هوم ویزیت، پزشک در منزل، تیم درمان در منزل، شرکت پرستاری، سرم در منزل، آمپول در منزل، خدمات درمانی در منزل، تهیه دارو های خاص، تامین دارو، مراقبت از بیمار در منزل، مراقت از سالمندان، مراقبت از سالمند در منزل، مراقبین پرستاری در بیمارستان، همراه بیمار در بیمارستان، هوم ویزیت اوتیسم، کار در منزل برای اوتیسم، روانشناس در منزل برای اوتیسم، روانشناس اوتیسم، مرکز درمان اوتیسم، مربی اوتیسم، درمانگر در منزل، پرستار اوتیسم،
معرفی بهترین دکتر روانشناس کودک و نوجوان در شرق تهران:
هایپر کلینیک روانشناسی کودک، نوجوان و خانواده منشور سلامت مهر؛ با بیش از 15 سال سابقه فعالیت تخصصی در زمینه کودک و نوجوان، همچنین تجهیزات تخصصی به روز و اتاق بازی درمانی، اتاق موسیقی درمانی، اتاق کار درمانی، اتاق نویز درمانی، اتاق ماساژ درمانی، اتاق هنر درمانی، اتاق قصه درمانی، اتاق نمایش درمانی، تجهیزات نوروفیدبک، بیوفیدبک، حرکت درمانی و آب درمانی، همچنین مجهز به نقشه برداری مغز، می تواند با متخصصان برجسته خود، یکی از بهترین معرفی های تخصصی برای هر مراجع با نیاز های حوزه کودک و نوجوان باشد.
دکتر روانشناس کودک، روانشناس کودک، متخصص روانشناسی کودک، متخصص روانشناسی خانواده، دکتر روانشناس خانواده، دکتر روانشناس نوجوان، روانشناس نوجوان، متخصص روانشناسی نوجوان، فوق تخصص روانشناس کودک و نوجوان، مرکز تخصصی استعدادیابی، بزرگترین مرکز استعدادیابی، بهترین مراکز استعدادیابی ایران، بهترین مرکز استعدادیابی تهران، مرکز تخصصی اوتیسم، مرکز درمانی اوتیسم، بهترین مراکز درمانی اوتیسم، بزرگترین مراکز درمانی اوتیسم، مرکز تخصصی بیش فعالی، بهترین مراکز بیشفعالی ایران، بهترین مراکز درمان بیش فعالی تهران
کلمات کلیدی: مجهز به نقشه برداری مغز، مرکز تخصصی بیماری های روان تنی و سایکوسوماتیک ، مرکز مشاوره بارداری و پیش از زایمان، مرکز تخصصی کودکان، کلینیک تخصصی کودکان، مرکز تخصصی کودکان استثنایی، مرکز مشاوره تحصیلی، مرکز ترک وابستگی، مرکز ترک اعتیاد، مرکز انگیزشی و هیجانی، مرکز انگیزشی شغلی، مرکز روانشناسی ورزشی، روانشناس ورزشی، مرکز تخصصی نوجوانان، مرکز مشاوره و روانشناسی پیش از ازدواج، مرکز آزمونهای پیش از ازدواج، مرکز مشاوره خانواده، مرکز روانشناسی خانواده، دکتر روانشناس خانواده، مرکز اختلالات جنسی، مرکز اختلالات جنسیتی، مرکز ترنس سکشوال، مرکز لزبین ها، مرکز گی های ایرانی، مرکز هوموسکشوال های ایران، مرکز ترنس جندر، ترنس، مرکز بیش فعالی، مرکز پیش فعال، مرکز ای دی اچ دی، مرکز ADHD، مرکز تخصصی بیش فعالی، مرکز کودک اوتیسم، مرکز اوتیستیک، مرکز نوجوانان اوتیسم، مرکز نگهداری اوتیسم، باشگاه ورزشی اوتیسم، مرکز بازی کودکان، مرکز بازی درمانی، کلینیک بازی درمانی، دکتر بازی درمانگر، بازی درمانی، بازی درمانگر، روانشناس بازی درمانی، مرکز موسیقی درمانی، مرکز صوت درمانی، مرکز ریتم درمانی، مرکز متر درمانی، هارمونی درمانی، موسیقی تراپی، صوت تراپی، موسیقی درمانگر، صوت درمانگر، مرکز آب درمانی، متخصص آب درمانگر، روانشناس آب درمانی، موسسه آموزشی، موسسه روانشناسی، رشته های روانشناسی، اساتید روانشناسی، دکتر روانشناس، مرکز حرکت درمانی، حرکت درمانگر، موومنت تراپی، اصلاح حرکات، حرکات درمانی، ورزش درمانی، کار درمانی، کار درمانگر، ورزش درمانگر، مرکز ورزش درمانی، ورزش های درمانی، مرکز هنر درمانی، هنر درمانگر، هنر درمانی چیست، انواع هنر درمانی، دوره های هنر درمانی، تربیت هنر درمانگر، کتاب های هنر درمانی، مرکز نمایش درمانی، نمایش درمانگر، دراما تراپی، دراما تراپیست، آموزش دراما تراپی، آموزش نمایش درمانی، مرکز قصه درمانی، قصه درمانگر، آموزش قصه درمانی، نمایش خلاق، قصه گو، استوری تراپی،