با ورود به مرکز تخصصی ترک اعتیاد مهر، میتوانید دانش خود را نسبت به مواد مخدر، انواع قرص ها، داروها، گیاهان روان گردان و انواع الکل ها بالا ببرید و مراقبت، پیشگیری و روشهای کنترل مثبت را بیاموزید
ترک اعتیاد یک ماجرای پیچیده و وابستگی به هر نوع مصرف از انواع صنعتی تا شیمیایی، اتفاقی عجیب در مغز انسان است که پژوهشگران دریافته اند با تغییر رفتار مغز انسان و کسانی که سوء مصرف مواد مخدرد دارند، می توان هم پیشگیری نمود، هم ترک اعتیاد ایجاد کرد و هم از بازگشت فرد معتاد به سوء مصرف جلوگیری نمود.
یکی از مهمترین این مداخلات برای تغییر رفتار مغز انسان بازی درمانی با روش های شناختی در خصوص بزرگسالان می باشد. از این رو مرکز تخصصی مرکز ترک اعتیاد منشور سلامت مهر، با کمک گرفتن از متخصصان برجسته خود نظیر آقای احمد اخوان عطار، خانم دکتر سایناز مودت و بسیاری از همکاران نازنین در حوزه ترک اعتیاد، بر این باور است با توجه به تجربیات سالیان دراز، در حوزه مداخلات بازی درمانی برای افراد معتاد، تمامی عملکرد اجرایی مغز آنها تغییر یافته و مسیر جدیدی در زندگی آنها ایجاد شده است.
همه چیز درباره اعتیاد
اعتیاد رفتاری در ICD-11
ICD در مقایسه با DSM رویکرد متفاوتی را انتخاب کرده است. به این شکل که علاوه بر اعتیاد به قمار، اعتیاد به بازی (هم بازیهای کامپیوتری و هم بازیهای فیزیکی و آفلاین) را در دستهبندی خود در نظر گرفته است.
به عبارت دیگر، اگر شما یا فرزندتان به شکل غیرمتعارفی درگیر بازیهای ویدئویی کامپیوتری هستید، شاید DSM شما را هنوز معتاد نداند، اما سازمان بهداشت جهانی شما را معتاد تلقی میکند.
اما سایر اختلالها در ICD سرنوشت دیگری پیدا کردهاند.
ICD اختلالی با عنوان «اختلال در کنترل تکانش / Impulse Control Disorder» مطرح میکند (رفتار تکانشی چیست؟) و توضیح میدهد که اختلال در کنترل تکانش یعنی اینکه فرد از مهار کردن امیالی که درون خود حس میکند ناتوان است.
از نظر ICD، تعبیرهای «اعتیاد به رفتارهای جنسی«، «اعتیاد به برونریزی خشم»، «اعتیاد / جنون دزدی» و مواردی مانند اینها دقیق نیست و بهتر است به جای استفاده از برچسب اعتیاد، آنها را «ناتوانی در مهار کردن امیال و تکانش درونی» بنامیم.
چند پرسش، و پاسخ آنها
ریشه کلمه اعتیاد چیست؟
بسیاری از ما تصور میکنیم اعتیاد یک واژهی عربی است. حتی کسانی اصرار دارند که به جای اعتیاد از برابرهای فارسی مانند خو گرفتن و یا بنگش (از ریشه بنگ) استفاده شود.
اما شاید برایتان جالب باشد که این واژه را فارسیزبانها ساختهاند. خود اعراب از کلمهی «إِدمان» برای بیان اعتیاد استفاده میکنند. مثلاً تعبیر «الادمان السلوکی» را برای اعتیاد رفتاری و یا عبارت «إدمان الإنترنت» را برابر با اصطلاح اعتیاد به اینترنت به کار به کار میبرند.
ویژگی ارزشمند واژهی اعتیاد این است که ما به سادگی حدس میزنیم ریشه کلمه اعتیاد به عادت برمیگردد و معنی کلمه معتاد را به سرعت و بدون هرگونه توضیحی درک میکنیم.
بنابراین به نظر میرسد نیاز نیست به دنبال برابرِ فارسی برای کلمه اعتیاد بگردیم.
آیا اصطلاح «اعتیاد به شبکه های اجتماعی» اصطلاحی علمی است؟
همانطور که در متن درس دیدید، هنوز در مورد اعتیادهای رفتاری قدیمیتر و شناختهشدهتر هم اتفاقنظر کامل وجود ندارد. بنابراین هنوز زود است که استفادهی کنترل نشده یا افراطی از شبکه های اجتماعی را به عنوان یکی از انواع اعتیاد در نظر بگیریم.
اما طی یک دههی اخیر مطالعات متعددی در این زمینه انجام شده و آثار منفی استفادهی کنترلنشده از شبکه های اجتماعی تا حدی مشاهده و گزارش شدهاند (+/+/+). به نظر میرسد زمان بیشتری لازم باشد تا در این زمینه به شکل علمی قضاوت شود. خصوصاً اینکه شیوهی استفاده از شبکههای اجتماعی در بین گروهها و افراد مختلف بسیار متفاوت است. مثلاً به همان اندازه که بعضی افراد، به واسطهی شبکههای اجتماعی از دنیای واقعی فیزیکی دور شدهاند، افراد دیگری هم هستند که از این شبکهها به عنوان مکمل دنیای فیزیکی و در راستای عمیقتر کردن ارتباطات و دوستیهای خود استفاده میکنند. طبیعی است در این حالت، شبکههای اجتماعی الزاماً موجب تخریب روابط فیزیکی نمیشوند و نمیتوان آنها را مانع ایفای نقشهای خانوادگی و اجتماعی دانست.
ضمناً همواره به خاطر داشته باشید که هر شکلی از مصرف زیاد، الزاماً به معنای اعتیاد نیست. شرطهایی که در DSM برای اعتیاد به مواد شیمیایی مطرح شده و نیز شرطهایی که در درس اعتیاد به کار فهرست کردهایم، به شما کمک میکند تا این واژه را محتاطانهتر به کار ببرید.
با ورود به بخش های مختلف مرکز ترک اعتیاد به روش غیر دارویی، با رویکردهای مختلف روانشناختی می توانید آموزش های فراوان دریافت کنید و با مطالعه مقالات تخصصی در این حوزه قسمتی از نیاز های خود را بر طرف کنید.
مطالب این صفحه جزو نیاز های اجتماعی همه انسانها می باشد.
پس مطالب این پیج در خصوص اعتیاد را جدی بگیرید.
بخش های مختلفی که در پیشگیری، تشخیص، غربالگری و درمان اعتیاد اهمیت دارد را با دقت بخوانید.
تعریف اعتیاد
اعتیاد (Addiction) مشکل تازهای نیست و از دیرباز گریبانگیر انسان بوده است. مقالاتی که دربارهی تاریخچه اعتیاد نوشته شدهاند، به این نکته اشاره میکنند که حداقل ۴۰۰۰ سال تاریخ مستند، دربارهی استفادهی انسان از مواد روانگردان و توهمزا وجود دارد (+).
به عنوان مثال، برخی مذاهب در آسیای مرکزی در مراسمهای مذهبی خود از قارچ مگس (Amanita muscaria) برای ایجاد خلسه و توهم در شرکتکنندگان استفاده میکردهاند. مصریان هم گونهای از نیلوفر آبی را به همین منظور در مراسمهای خود به کار میبردهاند.
با توجه به اینکه الکل و نوشیدنیهای الکلی هم اعتیادآور هستند، و با در نظر گرفتن اینکه ردِ مصرف الکل در برخی نقاط (مثل گرجستان امروزی) به ۵۰۰۰ تا ۷۰۰۰ سال قبل میرسد، میتوان نتیجه گرفت که اعتیاد به الکل هم احتمالاً قدمتی در همین حدود دارد.
بیماری اعتیاد هیچوقت سایهی سنگین خود را از سر انسان برنداشت و در تمام این چندهزار سال همراه انسان باقی ماند.
ضمن اینکه در دهههای اخیر، شکلهای پیچیدهتری از آن هم پیدا شد. امروزه دیگر مفهوم اعتیاد صرفاً به مواد مخدر و الکل و سایر مواد شیمیایی (Substance Dependence) محدود نیست و این کلمه را در وصف بسیاری از رفتارهای دیگر هم میشنویم: از اعتیاد به کار و اعتیاد به قمار و اعتیاد به رفتارهای جنسی تا اعتیاد به اینترنت و اعتیاد رسانه ای. این نوع اعتیادها را گاهی با اصطلاح اعتیاد رفتاری (Behavioral Addiction) توصیف میکنند.
در این مطلب کوتاه درباره تعریف علمی اعتیاد و نگاهی که در سالهای اخیر نسبت به انواع تازهی اعتیاد شکل گرفته صحبت خواهیم کرد.
تعریف اعتیاد چیست؟
برای اینکه بدانیم معتاد کیست و معنی معتاد چیست، بهتر است ابتدا شکل سنتی اعتیاد، یعنی اعتیاد به مواد مخدر و سایر اعتیادهای شیمیایی را بررسی کنیم. چون مفهوم این نوع اعتیادها نسبتاً شفافتر است و اختلافنظر کمتری هم در مورد آنها وجود دارد.
بعد از اینکه کمی دربارهی مفهوم بیماری اعتیاد حرف زدیم و معتادها را شناختیم، به سراغ اعتیاد رفتاری یا اعتیاد فرایندی صحبت خواهیم کرد.
DSM به عنوان یکی از رایجترین طبقهبندیهای اختلالهای روانی در جهان، چند شرط را مطرح میکند که بر اساس آنها میتوان یک فرد را معتاد نامید:
البته قطعاً به این نکته توجه دارید که برای قضاوت دقیق دربارهی اعتیاد و شدت آن لازم است شرایط و توضیحاتی را که در DSM بیان شده به شکل کامل و دقیق بخوانید. ارزیابی هر یک از این موارد، بسته به اینکه دربارهی اعتیاد به چه مادهای صحبت میکنیم، کاملاً متفاوت است.
ضمن اینکه این ویژگیها را نمیتوان صرفاً در حد تیک زدن (دارد / ندارد) ارزیابی کرد. باید شدت و ضعف هر یک از آنها و تغییراتشان در طول زمان بررسی شود. فصلِ Substance-related and Addictive Disorders در DSM به جزئیات این بحث پرداخته است.
البته DSM صرفاً یکی از منابعی است که از آنها برای طبقهبندی و بررسی انواع اعتیاد و وابستگی به مواد استفاده میشود. ICD هم منبع معتبر دیگری است که بیماریها و اختلالات روانی را بررسی کرده و به اعتیاد نیز پرداخته است. طبقهبندی ICD بسیار معتبر است و سازمان بهداشت جهانی و بسیاری از نهادهای بینالمللی از آن استفاده میکنند.
اعتیاد رفتاری چیست و علائم آن چیست
طی هزاران سال گذشته، بحث اعتیاد معمولاً حول اعتیاد به مواد شیمیایی (Chemical Addiction) متمرکز بوده است. به همین علت، هر جا متنی راجع به اعتیاد ببینید، کلمهی Substance (ماده/مواد) بارها و بارها در آن تکرار شده است:
- Substance Abuse (سوءمصرف مواد)
- Substance-related Disorder (اختلال مرتبط با مواد)
- Substance Dependence (وابستگی به مواد)
- Psychoactive Substances (مواد روانانگیز یا سایکواکتیو)
اما طی دهههای اخیر، به این موضوع توجه شد که برخی رفتارها هم ویژگیهایی شبیه اعتیاد دارند.
مثلاً قمار را در نظر بگیرید. شاید یک قمارباز به موادی مانند الکل، هروئین یا نیکوتین معتاد نباشد، اما قمار تقریباً ویژگیهایی از همان جنس را در او ایجاد میکند و برمیانگیزد (نیاز دائمی به مصرف، اختلال در روابط اجتماعی، اشتیاق و عطش و رغبت حتی در شرایطی که بستر و زمان مناسب مهیا نیست و …). بنابر این به نظر میرسد نادرست نباشد اگر اصطلاح اعتیاد به قمار را به کار ببریم.
همین موضوع در مورد برخی رفتارهای دیگر هم وجود دارد. در همین راستا، افراد بسیاری اصطلاحات اعتیاد به اینترنت، اعتیاد به اینستاگرام، اعتیاد به شبکه های اجتماعی، اعتیاد به بازیهای کامپیوتری، اعتیاد به کار، اعتیاد به دزدی و سایر تعبیرهای مشابه را به کار میبرند.
این نوع اعتیادها را معمولاً اعتیاد رفتاری یا Behavioral Addiction مینامند. البته اصطلاح اعتیاد به یک فرایند یا Process Addiction هم به کار میرود که با کمی اغماض میتوان این دو را مترادف در نظر گرفت.
مقالات متعددی هم وجود دارند که هر یک از این اعتیادهای رفتاری را تعریف کرده و ویژگیهای آنها را برشمردهاند. مثلاً در درس اعتیاد به کار با اتکا به چند مقاله، ویژگیهای فرد معتاد به کار را فهرست کردیم و شرح دادیم.
اما نکتهی مهمی وجود دارد و آن این است که هنوز بسیاری از طبقهبندیهای رسمی، ترجیح دادهاند اعتیادهای رفتاری را به عنوان یک اختلال جدی در فهرستهای خود نیاورند:
اعتیاد رفتاری در DSM
DSM اساساً بهکارگیری کلمهی اعتیاد را چندان مناسب نمیداند؛ چه در مورد مواد شیمیایی و چه در مورد اعتیاد رفتاری.
به همین علت در مورد اعتیاد شیمیایی هم تعبیرهایی مانند وابستگی به مواد (Substance-dependency) و اختلال مرتبط با مواد (Substance-related Disorder) را ترجیح میدهد.
مستقل از شیوهی نامگذاری، DSM از میان همهی انواع اعتیاد رفتاری صرفاً قمار را جدی گرفته و در فهرست خود گنجانده است (در انتهای همین فصلی که وابستگی به مواد را بررسی میکند).
استدلال DSM این است که مطالعات و تحقیقات کافی وجود دارند که نشان میدهند «قمار تقریباً همان کاری را با مغز میکند که مواد مخدر و سایر مواد اعتیادآور انجام میدهند.» اما در مورد سایر مواردی که مردم عادی آنها را اعتیاد مینامند، هنوز شواهد محکم و کافی تحقیقاتی وجود ندارد.
این به آن معنا نیست که اصطلاحهای رایج (مثلاً اعتیاد به کار یا اعتیاد رسانه ای) نادرست هستند. بلکه صرفاً به این معناست که DSM ترجیح داده تا به دست آمدن شواهد بیشتر، این نوع اعتیادهای رفتاری را در کنار اعتیاد به الکل و کافئین و نیکوتین قرار ندهد.
تعریف DSM
نخستین ویرایش DSM در سال ۱۹۵۲ منتشر شد. در واقع عددی که بعد از DSM میبینید، نسخهی آن را نشان میدهد. ویرایش سال ۵۲ معمولاً با نام DSM-I مورد ارجاع قرار میگیرد.
ویرایش بعد در سال ۱۹۶۸ منتشر شد و طبیعتاً میتوانید حدس بزنید که نام آن DSM-II است.
آنچه امروز مورد استفاده و استناد قرار میگیرد نسخهی پنجم یا DSM-V است که جایگزین نسخهی چهارم یا DSM-IV شده است.
DSM مخفف عبارت Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders است.
به عبارتی، حرف D باید شما را به یاد عارضه یابی و تشخیص، حرف S باید شما را به یاد آمار و حرف M باید شما را به یاد رهنما بیندازد.
DSM در روانپزشکی آمریکا یک استاندارد بسیار مهم محسوب میشود و در سطح جهان نیز به عنوان منبعی معتبر، مورد استفاده روانپزشکان قرار میگیرد.
در نسخههای اولیهی DSM، به روشهای درمان هم اشارههایی شده بود و با توجه به اختلاف نظرهایی که در زمینهی روشهای درمان وجود داشته و دارد، این ویژگی باعث شده بود که به صورت فراگیر مورد استفاده و استناد و پذیرش قرار نگیرد.
اما از نسخهی سوم به بعد، DSM واقعاً بر روی Diagnosis یا همان عارضه یابی متمرکز شد و مقبولیت آن، بیش از پیش افزایش یافت.
در DSM، علاوه بر فصلهای عمومی در مورد روشهای تشخیص و عارضه یابی، برای هر یک از اختلالها، موارد متعددی از جمله محورهای زیر مورد بحث قرار میگیرد:
معرفی کلی و شیوههای تشخیص (Diagnosis Features)
سایر اختلالات مرتبط (Associated Features and Disorders)
نکات و مواردی که بسته به فرهنگ باید مورد توجه قرار گیرند (Specific Culture Features)
میزان فراگیر بودن (Prevalence)
تشخیص افتراقی (Differential Diagnosis) برای تفکیک هر اختلال با سایر اختلالهای مشابه (که ممکن است با آنها اشتباه گرفته شود)
سیر بیماری (Course)
متاسفانه مانند بسیاری از حوزههای دیگر در زیرمجموعههای روانشناسی و روانپزشکی، واژههای DSM هم که هر کلمه از توضیحات آنها با دقت و مطالعه و بررسی و رنج و مرارتهای زیاد انتخاب شده، به سادگی و با بیدقتی تمام در گفتگوهای روزمرهی ما مورد استفاده قرار میگیرد.
افسردگی، اضطراب، اختلال یادگیری و اختلالات خلقی، تنها نمونهای از این واژهها هستند.
گردآوری و ویراستاری: احمد اخوان عطار
بهترین روانشناسان تهران و بهترین روانشناسان ایران
بهترین روانشناسان کودک و نوجوان تهران و بهترین روانشناسان کودک و نوجوان ایران
ارتباط جهت هماهنگی وقت:
دکتر روانشناس کودک، روانشناس کودک، متخصص روانشناسی کودک، متخصص روانشناسی خانواده، دکتر روانشناس خانواده، دکتر روانشناس نوجوان، روانشناس نوجوان، متخصص روانشناسی نوجوان، فوق تخصص روانشناس کودک و نوجوان، مرکز تخصصی استعدادیابی، بزرگترین مرکز استعدادیابی، بهترین مراکز استعدادیابی ایران، بهترین مرکز استعدادیابی تهران، مرکز تخصصی اوتیسم، مرکز درمانی اوتیسم، بهترین مراکز درمانی اوتیسم، بزرگترین مراکز درمانی اوتیسم، مرکز تخصصی بیش فعالی، بهترین مراکز بیشفعالی ایران، بهترین مراکز درمان بیش فعالی تهران
کلمات کلیدی: دکتر روانشناس کودک، روانشناس کودک، متخصص روانشناسی کودک، متخصص روانشناسی خانواده، دکتر روانشناس خانواده، دکتر روانشناس نوجوان، روانشناس نوجوان، متخصص روانشناسی نوجوان، فوق تخصص روانشناس کودک و نوجوان، دکتر روانشناس سکسولوژی، دکتر روانشناس ترنس سکشوال، روانشناس هموسکشوال، روانشناس تراجنسی، متخصص روانشناسی انگیزشی، متخصص استعدادیابی، مرکز تخصصی استعدادیابی، استعدادیابی تحصیلی، استعدادیابی شغلی، استعدادیابی هنری، استعدادیابی ورزشی، استعداد سنجی، استعداد شناسی، ورود به دانشگاه، سوالات دانشجویی، سوالات جنسی، سوالات روابط جنسی، روانشناس روابط عاطفی، روانشناس ارتباط عاطفی، روانشناس جدایی، روانشناس زوجین، روانشناس اختلالات خلقی، روانشناس وسواس، روانشناس وسواس فکری، روانشناس PTSD، روانشناس بیشفعالی، روانشناس ADHD، روانشناس ADD، روانشناس افسردگی، روانشناس اضطراب، روانشناس پنیک، روانشناس واژنیسم، روانشناس CGL، روانشناس تجاوز به کودک، روانشناس ابیوز، روانشناس اختلالات یادگیری، روانشناس اختلال ریاضی، روانشناس یادگیری، روانشناس کنکور، مشاور کودک، مشاور نوجوان، مشاور خانواده، مشاور اعتیاد، مشاور مشکلات جنسی، مشاور رابطه، مشاور دوست یابی، مشاور اختلالات خلقی، مشاور بیشفعالی، مشاور بیش فعالی، مشاور شغلی، مشاور تحصیلی، مشاور خوب، بهترین مشاور کودک، بهترین مشاور کودک و نوجوان، مرکز تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان، مرکز تخصصی مشاوره کودک و نوجوان، مرکز روانشناسی کودک و نوجوان، مرکز مشاوره کودک و نوجوان، مرکز تخصصی روانشناسی نمایش درمانی، مرکز تخصصی مشاوره نمایش درمانی، مرکز تخصصی روانشناسی موسیقی درمانی، مرکز تخصصی مشاوره موسیقی درمانی، مرکز تخصصی روانشناسی ترنس، مرکز تخصصی مشاوره ترنس، مرکز تخصصی روانشناسی تراجنسی، مرکز تخصصی مشاوره تراجنسی، مرکز تخصصی روانشناسی بازی درمانی، مرکز تخصصی مشاوره بازی درمانی، مرکز تخصصی کاردرمانی جسمی-حرکتی، مرکز تخصصی کار درمانی جسمی حرکتی، مرکز تخصصی گفتار درمانی کودک و نوجوان، مرکز تخصصی گفتار درمانی، مرکز تخصصی روانشناسی اختلالات یادگیری، مرکز تخصصی مشاوره اختلالات یادگیری، مرکز تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان اوتیسم، مرکز تخصصی مشاوره کودک و نوجوان اوتیسم، مرکز درمانی اوتیسم، مرکز کاردرمانی اوتیسم، مرکز تخصصی گفتار درمانی اوتیسم، روانپزشک تخصصی کودک، روانپزشک تخصصی نوجوان، روانپزشک تخصصی اوتیسم، روانپزشک تخصصی بیشفعالی، روانپزشک تخصصی بیش فعالی، روانپزشک خانواده، روانپزشک اختلالات خلقی، روان پزشک تخصصی کودک، روان پزشک تخصصی نوجوان، روان پزشک تخصصی اوتیسم، روان پزشک تخصصی بیشفعالی، روان پزشک تخصصی بیش فعالی، روان پزشک خانواده، روان پزشک اختلالات خلقی، دکتر متخصص، دکتر متخصص روان، متخصص اعصاب و روان، متخصص مغز و اعصاب، جراح مغز و اعصاب، طراح بازی، طراحی بازی، مرکز تخصصی اعتیاد، مرکز تشخیص اعتیاد، مرکز تخصصی درمان اعتیاد، کد نویسی بازی های دیجیتال، بازی دیجیتالی، بازی موبایل، بازی های موبایل، بازی های دیجیتالی درمانی، اپلیکیشن، طراح اپلیکیشن، استارتاپ، طراح و برنامه نویس استارتاپ، برنامه نویس، گرافیک بازی، گرافیست، گرافیک دیجیتال، طراح و اجرای اینستاگرام، برنامه نویس اینستا، ادمین اینستاگرام، ترک اعتیاد دختران، مرکز تخصصی ترک اعتیاد زنان، مرکز پشتیبانی بعد از ترک اعتیاد زنان، مرکز پشتیبانی ترک اعتیاد، مرکز پیشگیری از آسیب های بعد از ترک اعتیاد، تعریف اعتیاد، روش های ترک اعتیاد، مقالات مرتبط با اعتیاد، ساختارهای درمان اعتیاد، درباره اعتیاد، مقالات اعتیاد، مرکز تخصصی نقشه برداری مغز، درباره نقشه برداری مغز، کاربر نقشه مغز، اهمیت نقشه مغز، مقالات نقشه برداری مغز، نقشه مغز EEG، نقشه مغز QEEG، درمانهای غیر دارویی، اهمیت نوروفیدبک، کاربرد نوروفیدبک، مرکز تخصصی اختلالات یادگیری، حل مشکلات یادگیری کودک، اختلالات ریاضی، مرکز تخصصی اختلالات ریاضی کودکان، آزمونهای روانشناختی، مرجع آزمونهای روانشناسی، مرکز تخصصی آزمون هوش، مرکز تخصصی درمان خودکشی، درباره خودکشی، علت های خودکشی، مقالات خودکشی، پیشگیری از خودکشی، مرکز تخصصی حرکت درمانی، مرکز حسی حرکتی، درباره حرکت درمانی، مزایای حرکت درمانی، مرکز تخصصی رفتار درمانی مهر، درباره رفتار درمانی، اهمیت رفتار درمانی، روش های رفتار درمانی، رفتار درمانی علمی، دکتر رفتاردرمانگر، متخصص رفتاردرمانی، رفتار درمانگر، رفتاردرمانگر، خانه استعدادیابی ایران، مرکز استعدادیابی کودکان، مرکز استعدادیابی بزرگسالان، مرکز سنجش استعدادهای تحصیلی، مرکز استعداد تحصیلی، متخصصان استعدادیابی، روانشناسان استعدادیابی، روش های استعدادیابی، استعدادیابی نوجوان، مقالات استعدادیابی، کاریابی، سرمایه گذاری شغلی، کارآفرینی، دکتر متخصص ام. اس، درمان ام. اس، توانبخشی بیماران ms، مرکز تخصصی پرستار در منزل، خدمات پرستاری در منزل، پرستار خوب، تزریق دارو در منزل، اعزام پرستار، پزشک برای منزل، هوم ویزیت، پزشک در منزل، تیم درمان در منزل، شرکت پرستاری، سرم در منزل، آمپول در منزل، خدمات درمانی در منزل، تهیه دارو های خاص، تامین دارو، مراقبت از بیمار در منزل، مراقت از سالمندان، مراقبت از سالمند در منزل، مراقبین پرستاری در بیمارستان، همراه بیمار در بیمارستان،
معرفی بهترین دکتر روانشناس کودک و نوجوان در شرق تهران:
هایپر کلینیک روانشناسی کودک، نوجوان و خانواده منشور سلامت مهر؛ با بیش از 15 سال سابقه فعالیت تخصصی در زمینه کودک و نوجوان، همچنین تجهیزات تخصصی به روز و اتاق بازی درمانی، اتاق موسیقی درمانی، اتاق کار درمانی، اتاق نویز درمانی، اتاق ماساژ درمانی، اتاق هنر درمانی، اتاق قصه درمانی، اتاق نمایش درمانی، تجهیزات نوروفیدبک، بیوفیدبک، حرکت درمانی و آب درمانی، همچنین مجهز به نقشه برداری مغز، می تواند با متخصصان برجسته خود، یکی از بهترین معرفی های تخصصی برای هر مراجع با نیاز های حوزه کودک و نوجوان باشد.