در گفتار درمانی همان طور که از نام آن پیداست گفتار و چگونگی آواها و کلام، موضوع درمان قرار دارد. اگر شما هم علاقه دارید بیشتر در مورد گفتار درمانی یا آسیب شناسی گفتار و زبان بدانید و نیز به دنبال یک مرکز گفتار درمانی حرفه ای با تجهیزات کامل و به روز هستید، خواهش می کنیم مطلب را تا پایان دنبال کنید. در این مطلب به تمامی پرسش های شما پیرامون گفتار درمانی و انتخاب بهترین کلینیک گفتار درمانی پاسخ داده می شود. پس همراه ما باشید.
گفتار درمانی چیست؟
گفتار درمانی یکی از شاخه های توانبخشی به شمار می رود. این روش درمانی در واقع اختلالات مرتبط با گفتار و زبان را آسیب شناسی می کند. در گفتار درمانی به منظور بهبود وضعیت گفتار و زبان فرد از تکنیک های و اقدامات مثبتی بهره گرفته می شود.
برخلاف تصور بسیاری از افراد گفتار درمانی تنها محدود به کودکان نمی شود. و در واقع در هر سنی گفتار درمانی نتیجه موثری خواهد داشت. گفتار درمانی می تواند برای افرادی که دارای مشکلاتی چون اختلالات بلع، دشواری گفتار و اختلالات ادراک هستند بسیار مفید باشد. در واقع مراجعه به کلینیک گفتار درمانی به این افراد کمک می کند تا زندگی باکیفیت تری را تجربه کنند.
این دسته از مشکلات ممکن است بر اثر عارضه های ناگهانی یا به طور مادرزادی خود را نشان دهند. در یک کلینیک گفتار درمانی تخصصی به طور کامل کلیه امور تشخیص و درمان اختلالات گفتاری انجام می شود.
گفتار درمانگر کیست؟
تا به این جا با گفتار درمانی آشنا شدیم اما سوالی که ممکن است پیش بیاید این است که گفتار درمانی توسط چه کسی انجام می شود. به پزشکی که افراد را مورد گفتار درمانی قرار می دهد گرفتار درمانگر گفته می شود.
گفتار درمانگر یا پاتالوژیست گفتار و زبان اختلالات مربوط به گفتار و زبان و بلع می پردازد، آن ها را تشخیص می دهد و به درمان آن ها می پردازد. با توجه به آن که گفتار یکی از اصلی ترین راه های ارتباطی است به نوعی می توان گفت گفتار درمانگرها یک ارتباط درمانگر می باشند.
گفتار درمانگر پس از بررسی مشکل مراجعه کننده به منظور کمک به درمان آن با متخصص مغز و اعصاب، متخصص گوش و حلق و بینی، متخصص اطفال، روانشناس، شنوایی شناس، کادر درمانگر ذهنی و جسمی و فیزیوتراپیست ارتباط خواهد داشت. گاهی نیاز است که گفتار درمانگر معلم کودکان و یا پرستار بیمار در صورت حضور در بیمارستان را در جریان روند درمان قرار دهد تا نتایج بهتری از درمان حاصل شود.
همچنین گاهی در صورت نیاز گفتار درمانگر با اصلاح محیط زندگی فرد سعی در ایجاد شرایط بهترین برای زندگی و در نتیجه درمان فرد خواهد داشت. مثلاً اگر فرد مراجعه کننده کودکی با مشکل لکنت زبان باشد با ارائه مشاوره به مادر و معلم مدرسه او سعی خواهد شد روند درمان لکنت او را سرعت بخشید.
گفتار درمانی مناسب چه کسانی است؟
در کل هر فردی با مشکل برقراری ارتباط با دیگران به ویژه از راه گفتار و زبان به گفتار درمانی نیاز دارد. در واقع این نیاز ممکن است در هر سنی حس شود و محدود به سن و دوره خاصی از زندگی نیست. ولی در کودکان که هنوز به سن 6 سالگی نرسیده اند براساس سن آن ها توانایی برقراری ارتباط آن ها ارزیابی می شود.
به طور کلی می توان افرادی که به گفتار درمانی نیاز دارند را در دسته های زیر قرار داد:
- افرادی که لکنت زبان دارند؛
- افرادی که دارای مشکلات تلفظی هستند؛
- افرادی که اوتیستیک (اوتیسم) می باشند؛
- افرادی با توان ذهنی پایین؛
- افرادی که در خواندن و نوشتن و ریاضیات دچار مشکل هستند؛
- افراد دارای مشکلات شنوایی؛
- افراد دارای شکاف کام و لب؛
- افراد دیزآتریک و آپراکسیک؛
- افرادی با اختلالات صوتی نظیر صدای گرفته و خش دار؛
- افراد دارای سرطان حنجره، سرطان گردن و سرطان زبان؛
- کودکان که گفتار و زبان آن ها تاخیر داشته و صحبت کردن را دیر شروع می کنند؛
- افرادی که بعد از صدمات مغذی مثل تومور مغزی، سکته مغزی و…
- گفتار ، زبان و بلع آن ها دچار مشکل می شود؛
- بیماران ام اسی MS
- بیماران ALS
- بیماران پارکینسون
- افرادی با اختلالات گفتاری ناشی از مشکل تنفسی
- نوزادان نارس یا درگیر بیماری خاص و با مشکل مکیدن و بلع شیر
کودکان بیش فعال؛ - کودکان سندرون داون، سندروم ویلیامز و…
- تمامی گروه های ذکر شده نیاز دارند که به منظور گفتار درمانی، به یک کلینیک گفتار درمان تخصصی مراجعه کنند.
گفتاردرمانی یک برنامه درمانی برای مشکلات گفتاری و یا زبان است. این مشکلات ممکن است شامل مسائل مربوط به بیان، روان بودن کلام، تشدید یا پیچش صدا و محدود بودن واژگان باشد. مشکلات بیان عبارتند از تلفظ نادرست کلمات، تشدید مشکلات مربوط به روان بودن گفتار به دلیل لکنت، تکرار صداها یا هجاهای طولانی است. اختلالات تشدید شامل مشکلاتی میشود که مربوط به گام، حجم و کیفیت صدا هستند. فعالیتهای گفتاردرمانی میتواند همه این مشکلات و موارد دیگر را درمان کند و بزرگسالان مبتلا به سکته مغزی یا آسیب مغزی و کودکانی که در انتخاب الگوهای گفتاری کند هستند، کمک کند. تکنیکهای گفتاردرمانی باید مطابق پیشرفت هر بیمار تنظیم شود و برنامههای گفتاردرمانی با پیشرفت بیشتر بیمار با گذشت زمان دشوارتر میشوند.
متخصصان گفتاردرمانی یا آسیب شناسان گفتار زبان در مرکز تخصصی گفتار درمانی مهر با افرادی که در صحبت کردن یا بلع مشکل دارند کار میکنند. این متخصصان مراقبتهای بهداشتی با طیف گستردهای از نقایص گفتاری و اختلالات برخورد دارند و کار آنها از آموزش به افرادی که شکاف کام دارند و کمک به آنها برای اینکه بتوانند بعد از جراحی اصلاحی صحبت کنند تا کمک به افرادی که از لکنت زبان رنج میبرند متفاوت است. برخی به عنوان مشاور خصوصی فعالیت میکنند و برخی دیگر با بیمارستانها یا گروههای درمانی مرتبط هستند. به طور کلی، چشم انداز اشتغال در این زمینه بسیار مناسب است و میتوان به عنوان یک متخصص گفتار درمانی در بسیاری از مناطق دنیا شغلی مناسب و با درآمد مناسب پیدا کرد.جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در مرکز تخصصی گفتار درمانی مهر با شماره تلفنهای 02177032470– 02177444709 – 09363008032 تماس حاصل فرمایید.